Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2005 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand verbeterd is. De orderontvangsten namen toe van oktober op november en het oordeel over de orderontvangsten verbeterde flink. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers geen verandering van de productie.

Meer orders, stemming verbetert

De orderontvangsten op de buitenlandse markt namen toe van oktober op november en de orders op de binnenlandse markt bleven vrijwel gelijk. Per saldo is de totale orderontvangst gestegen, terwijl een lichte afname van de orders gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Het oordeel over de orderontvangsten verbeterde fors, het oordeel over de orderpositie veranderde niet. Per saldo beschouwt nog maar 4 procent de voorraden eindproduct als te groot gelet op de te verwachten afzet. Dit percentage lag gedurende lange tijd rond de 10.

Gelijke productie verwacht

De ondernemers verwachten voor december tot en met februari een vrijwel gelijke productie. Het is gebruikelijk dat de ondernemers in deze tijd van het jaar een daling van de productie verwachten. De afzetprijzen zullen naar eigen zeggen stijgen in de nabije toekomst.

Eén op acht verwacht afname personeel

Ongeveer één op de acht ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de nabije toekomst. Dit aandeel is al geruime tijd vrij constant.

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006