Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van december 2005 laat voor de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie een verbeterd beeld zien. De ondernemers ontvingen aanzienlijk meer orders en de ontevredenheid over de orderontvangsten nam af. Zoals gebruikelijk voor de tijd van het jaar verwachten de ondernemers een flinke afname van de productie.

Meer orders leiden tot minder pessimisme

De orderontvangsten namen fors toe van oktober op november, vooral op de binnenlandse markt. Een afname van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Het pessimisme over de orderontvangsten nam af. Over de orderpositie waren de ondernemers echter iets negatiever gestemd. De index van de orderpositie verbeterde met bijna 7 indexpunten en kwam uit op 96,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde nauwelijks.

Flinke afname productie verwacht

De ondernemers verwachten voor december tot en met februari een flinke afname van de productie. De verwachte productiedaling is gebruikelijk voor de tijd van het jaar en zal naar eigen zeggen gepaard gaan met hogere verkoopprijzen.

Eén op vier verwacht afname personeel

Ruim een kwart van de ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de nabije toekomst. Er zijn vrijwel geen ondernemers die een toename van het personeelsbestand verwachten.

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006