Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

De Conjunctuurtest van december 2005 laat een licht verbeterd beeld zien in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie. Er werden weliswaar minder orders ontvangen, maar dit is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren meer tevreden over de orderontvangsten en orderpositie. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers geen verandering van de productie.

Minder orders, meer tevredenheid

De ondernemers ontvingen van oktober op november zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt minder orders. Deze afname van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren positiever gestemd over de ontvangen orders. De index van de orderpositie bleef met 103,8 (juli 2000=100) vrijwel ongewijzigd. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde eveneens vrijwel niet.

Geen verandering productie verwacht

De ondernemers verwachten voor december tot en met februari nagenoeg geen verandering van de productie. De verwachte stabilisatie van de productie gaat volgens hen gepaard met iets hogere afzetprijzen.

Opnieuw verwacht één op zeven afname personeel

Ongeveer één op de zeven ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de nabije toekomst zal afnemen. Dit aandeel is al zes maanden op rij vrijwel hetzelfde. Viervijfde van de ondernemers verwacht een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor december 2005 tot en met februari 2006