Industriebeeld: producentenvertrouwen vrijwel ongewijzigd

Het producentenvertrouwen in de industrie is in december 2005 uitgekomen op 2,6. Daarmee zijn de ondernemers vrijwel even positief als in november. Over hun orderpositie waren zij in december beter te spreken, terwijl zij over hun toekomstige productie iets minder positief waren dan in de voorafgaande maand. Het aantal ondernemers dat hogere prijzen verwacht, is toegenomen.

In oktober 2005 heeft de Nederlandse industrie 7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De toename van de omzet is grotendeels het gevolg van hogere afzetprijzen. De productie was vrijwel gelijk aan die in oktober 2004.

In het derde kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde gelijk aan dat van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.

Ondernemers zijn positiever over hun orderpositie

Het producentenvertrouwen in de industrie is in december 0,4 punt lager dan in november. Toch is het vertrouwen voor de derde maand op rij relatief hoog. Voor een vergelijkbaar niveau moeten we terug naar het begin van 2001. Toen verkeerde Nederland in de laatste fase van de hoogconjunctuur.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in december iets minder positief over hun toekomstige productie. Over hun orderpositie oordeelden ze daarentegen positiever. De ondernemers in de industrie hebben uit binnen- en buitenland meer orders ontvangen en hun orderportefeuille is beter gevuld. Over hun voorraad gereed product ten slotte zijn ze iets negatiever in hun oordeel.

Hogere omzet door hogere prijzen

De omzetgroei in de industrie is grotendeels het gevolg van de hogere afzetprijzen. Deze stegen gemiddeld met 5 procent. De groei van de omzet was op de binnenlandse en de buitenlandse markt nagenoeg even groot. Van de onderscheiden branches in de industrie groeide de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie het sterkst.

Productie vrijwel gelijk

In oktober 2005 was de productie vrijwel gelijk aan die van oktober 2004. In het derde kwartaal van 2005 werd nog 0,5 procent meer geproduceerd ten opzichte van een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde gelijk in derde kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de Nederlandse industrie was in het derde kwartaal vrijwel gelijk aan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2004.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product was 1,3 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. De groei van het BBP is vooral te danken aan meer export en verder aantrekkende investeringen. Ook de consumptie van huishoudens en van de overheid waren hoger dan een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen