Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In oktober van dit jaar was de omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie lager dan in oktober 2004. Hogere afzetprijzen zorgden ervoor dat ook het volume van de gemiddelde dagomzet op een lager niveau uitkwam dan in oktober 2004. Daarnaast bleef in oktober ook het volume van de gemiddelde dagproductie in de min.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(oktober 2005 t.o.v. oktober 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet daalt ook in oktober

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober 2005 ruim 1,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in september was sprake van een omzetdaling. Het beeld op de thuismarkt en op de exportmarkt is nagenoeg hetzelfde.

Na verrekening van de hogere afzetprijzen is ook het volume van de gemiddelde dagomzet afgenomen en wel met ruim 2,5 procent. In het binnenland werd bijna 2,5 procent minder afgezet en in het buitenland was het volume van de gemiddelde dagomzet 3 procent lager.

Afzet- en verbruiksprijs dalen in oktober

In oktober 2005 is de afzetprijs met 1 procent toegenomen in vergelijking met de overeenkomstige maand van 2004. Het was voor het eerst in negen maanden dat de ondernemers meer voor hun producten in rekening brachten dan dezelfde maand een jaar eerder.

Het niveau van de verbruiksprijs en de prijs van geïmporteerde grondstoffen bleef in oktober 2005 nagenoeg gelijk aan dat van oktober 2004.

Ook productie in de min

In de voedings- en genotmiddelenindustrie is het volume van de gemiddelde dagproductie in oktober 2005 met 1 procent afgenomen ten opzichte van oktober een jaar eerder. Dit is opmerkelijk omdat er sinds oktober 2004 nagenoeg iedere maand sprake was van een groei van het productievolume.

Bruto toegevoegde waarde groter in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in het tweede kwartaal van 2005 ruim 0,5 procent groter ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 was het volume nog bijna 1 procent kleiner dan dat van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)