Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie lag in oktober 2005 opnieuw lager dan in de vergelijkbare maand in 2004. De afzetprijzen lagen in deze periode iets hoger waaruit blijkt dat het omzetvolume sterker daalde dan de omzet zelf. Na een lichtpuntje in de orderontvangsten in de maand augustus, was ook de waarde van de orders in oktober opnieuw fors minder dan in oktober 2004. Al met al geen goede berichten voor deze branche, die al jaren te maken heeft met een dalende omzetten.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(oktober 2005 t.o.v. oktober 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet opnieuw lager

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in oktober van dit jaar dik 6 procent lager dan in dezelfde maand in 2004. Na verrekening van prijsinvloeden, kwam het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 8 procent lager uit.

De textielindustrie is, met een omzetaandeel van ongeveer 75 procent, de grootste in de branche. In deze bedrijfstak is de oktoberomzet van 2005 het meest afgenomen op de binnenlandse markt. Ten opzichte van dezelfde maand in 2004, was de omzet uit eigen land 14 procent lager tegen een kleine 2 procent op de exportmarkt. De veranderingen van het omzetvolume waren van vergelijkbare omvang waaruit blijkt dat prijsfluctuaties in deze bedrijfstak in deze periode een beperkte invloed hadden op de omzet. De textielindustrie haalt ongeveer 40 procent van haar omzet uit het binnenland.

In de kledingindustrie lag de omzet net een stuk lager op de exportmarkt. In oktober 2005 was het omzetniveau daar 22 procent lager dan in oktober van 2004. De kledingindustrie haalt ongeveer eenderde van haar omzet uit het buitenland. Binnen onze landsgrenzen daalde de omzet in de kledingindustrie met ruim 3 procent. Het verdisconteren van prijsinvloeden in deze bedrijfstak verandert weinig aan dit beeld.

In de lederindustrie is de omzet in deze periode het minst gedaald. De omzet van deze bedrijfstak was in oktober 2005 bijna 4 procent lager dan in de vergelijkbare maand in 2004. Op de binnenlandse markt liep de omzetafname op tot bijna 7 procent. Op de exportmarkt werd daarentegen een lichte plus van bijna 1 procent genoteerd. De afzetprijzen lagen echter iets hoger en na verrekening daarvan bleek dat het omzetvolume in oktober 2005 op de exportmarkt vrijwel even groot was als in de overeenkomstige maand van 2004. In het binnenland was het omzetvolume van de lederindustrie in deze periode bijna 8,5 procent minder.

Orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in oktober van 2005 bijna  6 procent lager dan in oktober van 2004. In de onderliggende bedrijfstakken zijn wel verschillen zichtbaar. De textielindustrie, met een afname van dik 6 procent, kwam vrij dicht in de buurt van het gemiddelde van de branche. In de lederindustrie hadden de orders bijna 9 procent minder waarde terwijl in de kledingindustrie net sprake was van een waardestijging van 3,5 procent

Prijzen hoger

In oktober 2005 lagen de afzetprijzen van de totale branche bijna 1,5 procent hoger dan in oktober 2004. De verbruiksprijzen lagen ruim 3 procent hoger. De toename van afzetprijzen en verbruiksprijzen wordt in alle bedrijfstakken van de branche waargenomen.

Al sinds de tweede helft van 2004 is hetzelfde patroon zichtbaar, hogere afzetprijzen én verbruiksprijzen. De stijging van de verbruiksprijzen is echter groter dan die van de afzetprijzen waaruit blijkt dat de hogere verbruiksprijzen niet volledig zijn doorberekend aan de afnemers.

Productie kleiner in oktober

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in oktober bijna 2 procent kleiner dan in oktober van 2004. Het derde kwartaal werd afgesloten met een productieverlies van ruim 2,5 procent. Over de eerste drie trimesters gemeten, bleek het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 3 procent kleiner te zijn.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het tweede kwartaal van 2005 bijna 1,5 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 bedroeg de afname bijna 7 procent.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)