Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in oktober 2005 meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit kwam mede door hogere afzetprijzen, maar ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter. Daarentegen was het volume van de gemiddelde dagproductie kleiner. De ontvangen orders vertegenwoordigden echter meer waarde dan in oktober 2004. Naast de hogere afzetprijzen waren ook de verbruiksprijzen hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(oktober 2005 t.o.v. oktober 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in oktober

In oktober 2005 heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie ruim 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze groei was mede te danken aan hogere afzetprijzen. En als het prijseffect wordt verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 1,5 procent groter was dan in oktober 2004.

Al bijna twee jaar is de ontwikkeling van de buitenlandse omzet elke maand beter dan die van de binnenlandse omzet. In oktober 2005 was de omzet op de buitenlandse markt 8,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het hierbij behorende volume van de gemiddelde dagomzet was ruim 7 procent groter.

Daarentegen  werd in ons eigen land  juist minder omgezet. Hier was de omzet ruim 2,5 procent lager. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet in het binnenland nam af en wel met 5,5 procent.

Orderontvangst in oktober hoger

De waarde van de orderontvangst was in oktober 2005 bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in september was de waarde van de ontvangen orders al hoger dan een jaar eerder. Maar in de drie daar aan voorafgaande maanden was de orderontvangst juist lager.

Op kwartaalbasis vertoont de waarde van de orderontvangst in 2005 een neergaande tendens. Zo was er in het eerste kwartaal een lichte toename van ruim 2 procent, maar in het tweede kwartaal juist een afname van ruim 2,5 procent ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2004. In het derde kwartaal bedroeg de afname 3 procent. Het vierde kwartaal is in elk geval echter goed begonnen met de toename in oktober.

Prijzen hoger

Ongeveer twee jaar lang waren de indexen van de verbruiks- en afzetprijzen bijna elke maand hoger dan in de voorafgaande maand. Echter van juni op juli 2005 sloeg de stijging om in een lichte daling. In augustus zette deze lichte daling zich voort, maar in september liepen de indexen weer iets op. Deze opwaartse beweging heeft zich in oktober voortgezet.

Het niveau van de verbruiksprijs lag in oktober 3,5 procent boven dat van oktober 2004. Die van geïmporteerde grond- en hulpstoffen lag bijna 3 procent hoger. De afzetprijs was gemiddeld bijna 2 procent hoger dan in oktober 2004. Op de binnenlandse markt lag de afzetprijs 3 procent boven die van een jaar eerder en exportproducten waren bijna 1,5 procent duurder.

Minder productie

In oktober 2005 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 1,5 procent kleiner dan dat van oktober het jaar ervoor. Ook in de vijf voorgaande maanden was de productie al lager dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. In het tweede kwartaal en in het derde kwartaal was het volume van de gemiddelde dagproductie ook al iets lager dan een jaar eerder. Deze twee kwartalen met een afname volgden op vijf kwartalen waarin de productie telkens groter was dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde weer hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is 0,5 procent hoger uitgekomen in het tweede kwartaal van 2005 dan in het tweede kwartaal van 2004. Ook in het eerste kwartaal was dit 0,5 procent hoger. Dit is inmiddels het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde hoger was dan een jaar eerder. Wel is de toename van het volume van de bruto toegevoegde waarde in 2005 kleiner dan in 2004. Toen was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2,5 procent groter dan in 2003.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002–oktober 2005)