Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Oktober 2005 is de zevende maand op rij waarin deze branche meer heeft omgezet dan in dezelfde maand van 2004. Maar de omzetgroei was in oktober niet zo groot. Na verrekening van de hogere afzetprijzen kwam het volume van de gemiddelde dagomzet dan ook nagenoeg even hoog uit als in oktober 2004. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was iets kleiner dan in oktober 2004. Al ruim anderhalf jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds januari 2005 het geval.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(oktober 2005 t.o.v. oktober 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Iets meer omzet in oktober

Deze branche vertoont al twee kwartalen hetzelfde beeld. Na een tegenvallend eerste kwartaal van 2005 heeft de branche twee kwartalen op rij elke maand meer omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. In oktober wordt deze trend doorgezet. De omzet is bijna 1,5 procent hoger uitgekomen dan in oktober 2004. Na verrekening van de hogere verkoopprijzen blijkt echter dat het volume van de gemiddelde dagomzet vrijwel gelijk is gebleven.

In ons eigen land nam de omzet nog licht toe met ruim 0,5 procent, maar het bijbehorende volume van de gemiddelde dagomzet nam juist ruim 0,5 procent af. Op de buitenlandse markt werd ruim 4 procent meer omgezet en het volume van de gemiddelde dagomzet nam daar met bijna 2,5 procent toe.

Verbruiks- en afzetprijs weer hoger

Inmiddels liggen de import- en de verbruiksprijzen al ruim anderhalf jaar elke maand telkens weer boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. In oktober 2005 was de totale verbruiksprijs ruim 4,5 procent hoger dan in oktober 2004. De importprijs lag bijna 4 procent boven het prijspeil van oktober 2004.

De totale afzetprijs was ten opzichte van oktober 2004 gemiddeld 1,5 procent hoger. Op de binnenlandse markt werden de producten van deze branche bijna 1,5 procent duurder, terwijl afnemers op de buitenlandse markt bijna 2 procent meer moesten betalen voor de exportproducten van deze branche.

Iets minder productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in oktober 2005 ruim 0,5 procent kleiner dan in oktober het jaar daarvoor. Het is voor het eerst sinds april 2005 dat de productie lager uit is gekomen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De lichte afname volgt na twee kwartalen op rij waarin het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 2 procent groter was dan in het overeenkomstige kwartaal het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het tweede kwartaal van 2005 was voor deze branche 3,5 procent hoger dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog 3 procent lager. Het jaar 2004 werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde op jaarbasis nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002 – oktober 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (oktober 2002 – oktober 2005)