Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van november 2005 laat een wisselend beeld zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. Er werden iets meer orders ontvangen, maar de ontevredenheid over de orderpositie en orderontvangsten nam toe. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie.

Iets meer orders, wel meer pessimisme

Van september op oktober ontvingen de ondernemers iets meer orders door een toename van de binnenlandse orders. De oordelen over de orderontvangsten en de orderpositie verslechterden. Vooral over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers negatiever gestemd. De index van de orderpositie liep bijna twee indexpunten terug naar 81,5 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde flink.

Forse stijging afzetprijzen verwacht

De ondernemers verwachten voor november tot en met januari een lichte toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met fors hogere afzetprijzen.

Eén op vijf verwacht afname personeel

Bijna één op de vijf ondernemers verwacht in de nabije toekomst in het personeelsbestand te moeten snijden. Sinds juni 2001 verwachten de producenten een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006