Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van november 2005 laat voor de papier- en grafische industrie een licht verslechterd beeld zien. Er werden vrijwel evenveel orders ontvangen, terwijl een toename van de orders gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Het oordeel over de orderontvangsten verslechterde, evenals de index van de orderpositie. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een forse toename van de productie.

Orderontvangsten lager dan gebruikelijk

Van september op oktober ontvingen de ondernemers vrijwel evenveel orders, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. Gelet op de tijd van het jaar zou op beide markten een toename van de orders verwacht mogen worden. Het oordeel over de orderontvangsten verslechterde, evenals de index van de orderpositie. Het oordeel over de orderpositie verbeterde.

Alweer flinke toename productie verwacht

Voor de periode november tot en met januari verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie een flinke toename van de productie. Het is al de vierde maand op rij dat men een sterke toename van de productie verwacht. Vooral de drukkerijen zijn positiever gestemd over de toekomstige productie. De papierindustrie verwacht hogere afzetprijzen, de drukkerijen verwachten lagere verkoopprijzen.

Eén op vijf verwacht afname personeel

Eén op de vijf ondernemers in de branche verwacht een afname van de personeelssterkte in de komende maanden. Bij de papierindustrie is dit ongeveer één op zes, bij de drukkerijen is dit hoger met een kwart van de ondernemers.

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006