Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2005 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand iets verslechterd is. De orderontvangsten bleven van september op oktober nagenoeg gelijk, maar het oordeel over de orderontvangsten verslechterde flink. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een gelijkblijvende productie. 

Evenveel orders leiden tot meer ontevredenheid

De orderontvangsten op de buitenlandse markt namen licht af van september op oktober, terwijl de orderontvangsten op de binnenlandse markt vrijwel gelijk bleven. Per saldo is de totale orderontvangst in oktober niet gewijzigd. Het oordeel over de orderontvangst verslechterde flink. Over de totale orderpositie waren de ondernemers iets minder goed gestemd. De index van de orderpositie bleef met 98,9 (juli 2000=100) vrijwel ongewijzigd. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde iets.

Gelijke productie verwacht

De ondernemers verwachten voor november tot en met januari een vrijwel gelijke productie. De afzetprijzen zullen naar eigen zeggen iets toenemen.

Eén op zeven verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zeven ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de nabije toekomst. Van de overige ondernemers verwacht 10 procent een toename van de personeelsomvang.

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006