Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand iets verslechterd is. De orderontvangsten namen licht af en de ondernemers oordeelden hierover negatiever. Voor de nabije toekomst wordt een afname van de productie verwacht.

Iets minder orders

De ondernemers ontvingen van september op oktober iets minder orders. Het waren de binnenlandse orders die afnamen. De ondernemers waren negatiever gestemd over de ontvangen orders. De oordelen over de orderpositie en de voorraad gereed product wijzigden niet.

Einde aan positieve productieverwachtingen

De ondernemers verwachten voor november tot en met januari een afname van de productie. De voorgaande dertien maanden verwachtten de ondernemers in deze branche per saldo nog een gelijkblijvende dan wel hogere productie. De productieafname gaat volgens de ondernemers gepaard met hogere afzetprijzen.

Opnieuw verwacht één op zes afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de nabije toekomst zal afnemen. Dit aandeel is al vijf maanden op rij vrijwel hetzelfde. Ruim driekwart van de ondernemers verwacht een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor november 2005 tot en met januari 2006