Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in september 2005 lager dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Doordat de afzetprijzen lager waren, bleef per saldo het volume van de gemiddelde dagomzet nagenoeg gelijk. Daarentegen bleek het volume van de gemiddelde dagproductie groter te zijn dan in september 2004.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet lager

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in september 2005 bijna 1 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De daling van de omzet werd bijna uitsluitend in het binnenland gerealiseerd. Op de thuismarkt daalde de omzet met bijna 1,5 procent, terwijl buiten onze landsgrenzen de omzet nagenoeg gelijk bleef. De afzetprijzen waren in september 2005 lager dan in september 2004. Wordt het prijseffect verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet vrijwel gelijk is gebleven.
De groei van de buitenlandse omzet is al ruim twee jaar hoger dan die van de binnenlandse omzet. In september 2005 waren de buitenlandse verkopen vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet bleef in september nagenoeg stabiel. In eigen land was het omzetvolume per werkdag bijna 1 procent kleiner, terwijl die in het buitenland ruim 0,5 procent groter was.

In het derde kwartaal van 2005 bleef de omzet nagenoeg op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet bleef stabiel aan dat van het derde kwartaal van 2004.

Lichte daling van afzetprijzen

In de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn de afzetprijzen in september 2005 met ruim 0,5 procent gedaald. Al vanaf februari van dit jaar nemen de afzetprijzen af. Op de binnenlandse markt bleven de afzetprijzen vrijwel gelijk, terwijl die in het buitenland 1 procent lager waren. De verbruiksprijzen lagen in september bijna 2 procent beneden het niveau van september 2004.

De uitkomsten van het derde kwartaal vertonen hetzelfde beeld. De afzetprijzen zijn ruim 0,5 procent lager en de verbruiksprijzen waren bijna 2 procent lager dan het derde kwartaal van 2004.

Meer productie in september

In de voedings- en genotmiddelenindustrie is de productie in september 2005 met 2 procent toegenomen ten opzichte van september een jaar eerder. Ook in het derde kwartaal was het productievolume, met een toename van 1,5 procent, groter dan een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van 2005 gemeten, blijkt het volume van de gemiddelde dagproductie 1 procent groter te zijn dan dezelfde maanden van het voorgaande jaar.

Bruto toegevoegde waarde groter in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in het tweede kwartaal van 2005 ruim 0,5 procent groter ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 was het volume nog bijna 1 procent kleiner dan dat van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)