Realisaties: papier- en grafische industrie

De omzet van de papier- en grafische industrie was in september van dit jaar hoger dan de omzet van september 2004. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet en de gemiddelde dagproductie waren groter. De verbruiksprijzen waren hoger, terwijl het niveau van de afzetprijzen iets lager was dan in september 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger

De omzet van de papier- en grafische industrie was in september van dit jaar ruim 4 procent hoger dan de omzet van dezelfde maand in 2004. Deze toename van de omzet werd uitsluitend gerealiseerd in het binnenland. Daar was de omzet bijna 6,5 procent hoger, terwijl in het buitenland de omzet bijna 1 procent lager was.

Na verrekening van prijsinvloeden blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet in de papier- en grafische industrie ruim 4,5 procent groter was.

In de onderliggende bedrijfstakken zijn wel verschillen in de ontwikkeling van de gemiddelde dagomzet. In de papierindustrie was het omzetvolume meer dan 3,5 procent groter. In de grafische industrie was het omzetvolume met een groei van ruim 5 procent ook groter. Opmerkelijk is dat het volume van de gemiddelde dagomzet in de grafische industrie zich al drie maanden minder goed ontwikkeld. Daar was het omzetvolume van de gemiddelde dagomzet in september 8 procent kleiner dan de vergelijkbare maand het jaar ervoor. In eigen land was het volume van de gemiddelde dagomzet van de grafische industrie 7,5 procent groter.

In het derde kwartaal van 2005 was de omzet in de papierindustrie bijna 2 procent hoger dan het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was ruim 3 procent groter. Vooral in het buitenland werden goede resultaten geboekt. Daar was het omzetvolume ruim 5 procent hoger terwijl dit in het binnenland slechts met iets meer dan 0,5 procent toenam. De grafische industrie laat juist een tegenovergesteld beeld zien. In deze tak van industrie worden buiten onze landsgrenzen al vijf kwartalen omzetverliezen genoteerd. In het derde kwartaal was daar de omzet ruim 11 procent kleiner dan in het overeenkomstige kwartaal van 2004. In het binnenland, daarentegen, was de omzet juist ruim 6 procent hoger. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet laat in het derde kwartaal bijna exact hetzelfde beeld zien. De buitenlandse omzet daalde met ruim 11 procent en in het binnenland was het omzetverlies 6 procent.

Orderontvangsten stabiel

De orderontvangsten van de papierindustrie noteerden in september 2005 een nagenoeg gelijk resultaat ten opzichte van september een jaar eerder. In juli was er sprake van een duidelijkere toename van de orderontvangsten van ruim 4,5 procent, terwijl in augustus een stijging van bijna 1 procent kon worden genoteerd. Nadat de orderontvangsten al vier kwartalen achtereen lager waren dan het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder was in het derde kwartaal weer een lichte stijging zichtbaar van meer dan 1,5 procent.

Ongunstige ontwikkeling marges papierindustrie

In de papierindustrie lagen de verbruiksprijzen in september van dit jaar bijna 3 procent boven het niveau van september 2004, tegen ruim 1 procent lagere afzetprijzen. Al vanaf januari 2005 zijn de verbruiksprijzen in de papierindustrie elke maand hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Omdat de hogere verbruiksprijzen niet of slechts gedeeltelijk werden doorberekend in de afzetprijzen ontwikkelden de marges zich ongunstig.

In de grafische industrie zat weinig beweging in de prijzen. In september van dit jaar lagen zowel de afzet- als verbruiksprijzen op vrijwel hetzelfde niveau dan in september verleden jaar.

De resultaten over het derde kwartaal zijn nagenoeg identiek aan die van september. In de papierindustrie waren de verbruiksprijzen bijna 3 procent hoger. De afzetprijzen waren bijna 1,5 procent lager. In de grafische industrie bleven zowel de verbruiksprijzen als de afzetprijzen op nagenoeg hetzelfde niveau als hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Gemiddelde dagproductie gegroeid

In september 2005 was de gemiddelde dagproductie groter dan september 2004. In juli werd nog een lichte plus genoteerd en in augustus bleef het productievolume vrijwel gelijk. Deze ontwikkelingen in de laatste drie maanden hebben er toe geleid dat het productievolume in het derde kwartaal bijna 2 procent groter was dan in het derde kwartaal van 2004.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent groter dan in het zelfde kwartaal het jaar ervoor. In het eerste kwartaal was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog bijna 2,5 procent kleiner dan het eerste kwartaal van 2004.

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)