Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in september 2005 net zoveel omgezet als in dezelfde maand een jaar eerder. Dit kwam mede door hogere afzetprijzen, want het volume van de gemiddelde dagomzet was kleiner. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was kleiner. Een lichtpuntje waren de ontvangen orders, die meer waarde vertegenwoordigden dan in september 2004. Naast de hogere afzetprijzen waren ook de verbruiksprijzen hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in september gelijk

In september 2005 heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie even veel omgezet als in september het jaar daarvoor. Deze evenaring was mede te danken aan hogere afzetprijzen. Maar als het prijseffect wordt verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 2 procent kleiner was dan in september 2004.

Al sinds januari 2004 is de groei van de buitenlandse omzet groter dan die van de binnenlandse omzet. In september 2005 waren de buitenlandse verkopen 5 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de buitenlandse markt kwam met ruim 3 procent ook positief uit. Maar op de binnenlandse markt werd minder omgezet en wel bijna 7 procent. Voor het volume van de gemiddelde dagomzet in eigen land betekende dit een afname van bijna 9,5 procent.

Met de septembercijfers is de omzet in het derde kwartaal 3 procent hoger uitgekomen dan in het derde kwartaal van 2004. Ten opzichte van het eerste en het tweede kwartaal is het groeicijfer meer dan gehalveerd. Het volume van de gemiddelde dagomzet was bijna 1 procent groter. De omzet naar het buitenland nam met bijna 8 procent toe en het bijbehorende exportvolume was gemiddeld per dag bijna 6 procent groter. Maar op de binnenlandse markt werd ruim 3,5 procent minder omgezet, terwijl het volume van de gemiddelde dagomzet in Nederland met 6,5 procent afnam.

In de eerste negen maanden van 2005 werd bijna 4 procent meer omgezet dan in de eerste drie trimesters van 2004. Het volume van de gemiddelde dagomzet bleef echter gelijk.

Orderontvangst in september hoger

De waarde van de orderontvangst was in september 2005 ruim 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. Deze opsteker kon het derde kwartaal echter niet redden. In 2005 vertoont de waarde van de orderontvangst een neergaande tendens. Zo was er in het eerste kwartaal een lichte toename van ruim 2 procent, maar in het tweede kwartaal juist een afname van ruim 2,5 procent ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2004. In het derde kwartaal bedroeg de afname 3,5 procent.

Prijzen hoger

Het niveau van de verbruiksprijs lag in september 2005 nog bijna 3,5 procent boven dat van september 2004 en die van geïmporteerde grond- en hulpstoffen ruim 2,5 procent. De afzetprijs lag ruim 2 procent boven die van september 2004. Op de binnenlandse markt was de afzetprijs bijna 3 procent hoger en exportproducten waren bijna 2 procent duurder.

Ongeveer twee jaar lang waren de indexen van de verbruiks- en afzetprijzen bijna elke maand hoger dan in de voorafgaande maand. Echter van juni op juli sloeg de stijging van de indexen van de prijzen om in een lichte daling. In augustus zette deze lichte daling zich voort, maar in september liepen ze weer iets op.

Productie lager

In september 2005 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 4 procent kleiner dan dat van september het jaar ervoor. Ook in de vier voorgaande maanden was de productie al lager dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Met het septembercijfer is het volume van de gemiddelde dagproductie in het derde kwartaal ruim 3 procent lager uitgekomen dan in het derde kwartaal van 2004. In het tweede kwartaal was het volume van de gemiddelde dagproductie ook al iets lager dan een jaar eerder. Deze twee kwartalen met een afname volgen op vijf kwartalen waarin de productie telkens groter was dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde weer hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche is 0,5 procent hoger uitgekomen in het tweede kwartaal van 2005 dan in het tweede kwartaal van 2004. Ook in het eerste kwartaal was dit 0,5 procent hoger. Dit is inmiddels het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde hoger was dan een jaar eerder. Wel is de toename van het volume van de bruto toegevoegde waarde in 2005 kleiner dan in 2004. Toen was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2,5 procent groter dan in 2003.

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2002–september 2005)