Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

September 2005 is de zesde maand op rij waarin deze branche meer heeft omgezet dan in dezelfde maand van 2004. Na verrekening van de hogere afzetprijzen kwam het volume van de gemiddelde dagomzet ook hoger uit. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was groter dan in september 2004. Al anderhalf jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Bij de afzetprijzen is dit pas sinds januari 2005 het geval.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Ook meer omzet in september

Deze branche vertoont al twee kwartalen hetzelfde beeld. Na een tegenvallend eerste kwartaal van 2005 heeft de branche twee kwartalen op rij elke maand meer omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. In september is de omzet 4,5 procent hoger uitgekomen dan in september 2004. Na verrekening van de hogere verkoopprijzen, blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 3 procent groter was.

Op de binnenlandse markt werd 5,5 procent meer omgezet dan in september 2004 en het bijbehorende volume van de gemiddelde dagomzet was 4,5 procent groter. De omzet op de buitenlandse markt bleef vrijwel gelijk, maar het volume van de gemiddelde dagomzet op de buitenlandse markt nam met ruim 2 procent juist af.

Hiermee komt de omzet in het derde kwartaal bijna 5 procent hoger uit dan in het derde kwartaal van 2004. Het volume van de gemiddelde dagomzet was ruim 3,5 procent groter. In Nederland werd bijna 6 procent meer omgezet, terwijl het volume van de gemiddelde dagomzet hier met 5 procent toenam. De omzet naar het buitenland nam met bijna 1 procent toe, maar het bijbehorende exportvolume was gemiddeld per dag bijna 1,5 procent kleiner.

In de eerste negen maanden van 2005 werd bijna 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2004. Daarentegen was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 0,5 procent kleiner dan in de eerste drie kwartalen van 2004.

Verbruiks- en afzetprijs hoger

In september 2005 was de totale verbruiksprijs ruim 4 procent hoger dan in september 2004. De importprijs lag 3,5 procent boven het prijspeil van september 2004. Inmiddels liggen de import- en de verbruiksprijzen al anderhalf jaar elke maand boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder.

Ten opzichte van september 2004 was de totale afzetprijs in september 2005 gemiddeld bijna 1,5 procent hoger. In Nederland werden de producten van deze branche 1 procent duurder, terwijl afnemers op de buitenlandse markt bijna 2,5 procent meer moesten betalen voor de exportproducten van deze branche.

Ook meer productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in september 2005 ruim 2,5 procent groter dan in september het jaar daarvoor. Met dit septembercijfer kan de productie in het derde kwartaal 2005 worden bepaald. Ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder is het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 2 procent groter. Ook in het tweede kwartaal bedroeg de groei ruim 2 procent, na het tegenvallende eerste kwartaal.

Volume bruto toegevoegde waarde hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in het tweede kwartaal van 2005 was voor deze branche 3,5 procent hoger dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde van de branche nog 3 procent lager. Het jaar 2004 werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde op jaarbasis nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (september 2002 – september 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2002 – september 2005)