Industriebeeld: groeiend optimisme bij ondernemers

Het producentenvertrouwen is in oktober sterk verbeterd en uitgekomen op 4,3. Het vertrouwen van de producenten heeft daarmee de hoogste stand bereikt na januari 2001. De ondernemers zijn vooral positief over de verwachte productie in het laatste kwartaal van 2005.

De Nederlandse industrie heeft in augustus van dit jaar 11 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Hogere afzetprijzen en een werkdag extra waren de oorzaak van deze forse toename. De industriële productie bleef in augustus vrijwel ongewijzigd ten opzichte van augustus 2004.

In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Stijging productie verwacht in het vierde kwartaal

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Het producentenvertrouwen in de industrie is in oktober van dit jaar 3,0 punt hoger dan in september. Dit is de derde opeenvolgende maand waarin het vertrouwen een aanzienlijke verbetering laat zien.

De ondernemers zijn in oktober met name positief over de verwachte productie in het laatste kwartaal van dit jaar. Dit geldt vooral voor de producenten van consumptiegoederen. Ondanks het groeiend optimisme, verwacht 15 procent van de ondernemers de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl niet meer dan 7 procent van plan is het aantal personeelsleden te verhogen.

Meer omzet door hogere prijzen en een extra werkdag

De omzettoename van 11 procent in augustus 2005 is vooral het gevolg van 6 procent hogere afzetprijzen. Daarnaast telde augustus in 2005 een werkdag meer dan in 2004. Het positieve effect hiervan raamt het CBS op 4 procent. Net als in de voorgaande maanden was in augustus 2005 de omzetgroei op de binnen- en buitenlandse markt even groot.

Productie in augustus opnieuw vrijwel gelijk

De industriële productie lag in augustus 2005, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon, vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Ook in de vier voorafgaande maanden was er sprake van een stabiele productie.

Volume bruto toegevoegde waarde gelijk in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de Nederlandse industrie was in het tweede kwartaal gelijk aan dat in het overeenkomstige kwartaal van 2004.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product was 1,3 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. Belangrijkste oorzaken voor de groei van het BBP zijn de hogere export en de hogere investeringen.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen