Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in augustus 2005 hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De afzetprijzen lagen lager en augustus had een werkdag meer. Per saldo bleef het volume van de gemiddelde dagomzet nagenoeg stabiel. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie bleef ongeveer op hetzelfde niveau als dat van augustus 2004. In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(augustus 2005 t.o.v. augustus 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger

De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in augustus ruim 3,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De stijging van de omzet werd uitsluitend buiten onze landsgrenzen gerealiseerd. Op de thuismarkt bleef de omzet nagenoeg gelijk. Augustus telde in 2005 één werkdag meer dan het jaar ervoor wat een positief effect op de omzet had. Daarentegen hadden iets lagere afzetprijzen een negatief effect. Worden het werkdageffect en het prijseffect verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet vrijwel gelijk is gebleven.
De groei van de buitenlandse omzet is al ruim een jaar hoger dan die van de binnenlandse omzet. In augustus 2005 waren de buitenlandse verkopen ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet kwam bijna 4 procent hoger uit. Op de binnenlandse markt was de omzet nagenoeg stabiel. Maar het volume van de gemiddelde dagomzet nam in eigen land met bijna 4 procent af.

Lichte daling van afzetprijzen

In de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn de afzetprijzen in augustus 2005 met ruim 0,5 procent iets gedaald. Al vanaf februari van dit jaar dalen de afzetprijzen. De afzetprijzen op de binnenlandse markt bleven stabiel, terwijl die in het buitenland ruim 1 procent lager waren. Ook de import- en verbruiksprijzen lagen in augustus bijna 2 procent beneden het niveau van augustus 2004.

Productie stabiel

Het volume van de gemiddelde dagproductie is in augustus 2005 nagenoeg stabiel gebleven. Sinds oktober 2004 is het volume van de gemiddelde dagproductie, met uitzondering van april van dit jaar, groter of gelijk ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Bruto toegevoegde waarde groter in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in het tweede kwartaal van 2005 ruim 0,5 procent groter ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 was het volume nog bijna 1 procent kleiner dan dat van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)