Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in augustus van dit jaar hoger dan de omzet van augustus in 2004. Dat kwam met name doordat augustus dit jaar een werkdag meer telde dan in 2004. Na verrekening van werkdag- en prijsinvloeden kwam het volume van de gemiddelde dagomzet uit in de min. De gemiddelde dagproductie was in augustus van dit jaar wat hoger dan in de vergelijkbare periode van 2004. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2005 kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2005 t.o.v. augustus 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger door extra werkdag

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in augustus van dit jaar bijna 4,5 procent hoger dan de omzet van dezelfde maand in 2004. Na verrekening van werkdag- en prijsinvloeden, kwam het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 1,5 procent lager uit.

De volumedaling in de textielindustrie was met bijna 2 procent iets groter dan in de totale branche. Deze was volledig toe te schrijven aan een afname in eigen land. Ten opzichte van augustus verleden jaar was het niveau van de gemiddelde dagomzet in het binnenland maar liefst 13 procent kleiner, tegen een groei van bijna 6 procent in het buitenland.

De kledingindustrie lijkt weer op te bloeien. Al twee maanden is het volume van de gemiddelde dagomzet groter dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. In de kledingindustrie zijn vooral de gunstige ontwikkelingen in ons eigen land van invloed. In het binnenland is al vier maanden op rij sprake van een groter volume van de gemiddelde dagomzet. Na jaren waar een neerwaartse trend doorslaggevend was, is er in de kledingindustrie mogelijk sprake van een omslagpunt.

De lederindustrie noteerde in augustus van dit jaar een volume van de gemiddelde dagomzet dat bijna 8 procent kleiner was dan in augustus van 2004. Dit onderdeel van de branche heeft het meest te lijden onder verliezen in het buitenland. De buitenlandse omzet van de lederindustrie heeft in augustus een dieptepunt bereikt en ligt nog op slechts eenderde van de omzet die werd gerealiseerd in augustus van het jaar 2000.

Orderontvangsten hoger

De orderontvangsten van de totale branche hadden in augustus van dit jaar 13 procent meer waarde dan in augustus van 2004. Dit is vooral het gevolg van een toename van de waarde van de orders in de textielindustrie. In de kledingindustrie bleef de waarde van de orders gelijk en in de lederindustrie was sprake van een afname.

Prijzen hoger

In augustus 2005 lagen de afzetprijzen van de totale textiel-, kleding en lederindustrie 1,5 procent hoger dan in augustus 2004. De verbruiksprijzen lagen bijna 3 procent hoger. De textiel- en kledingindustrie berekenden de toename in de verbruiksprijzen niet geheel door in de afzetprijzen, wat ongunstig is voor de marges. De lederindustrie deed dat wel. Daar lagen de afzetprijzen in augustus van dit jaar bijna 4 procent hoger dan in augustus van 2004.

Productie hoger in augustus

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de totale branche was in augustus 1,5 procent hoger dan in augustus van 2004. De productie lijkt daarmee opnieuw een opleving door te maken nadat de productie al eerder groeide in juni van dit jaar. Dat was toen voor het eerst in achttien maanden.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het tweede kwartaal van 2005 bijna 1,5 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. In het eerste kwartaal van 2005 bedroeg de afname bijna 7 procent.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)