Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in augustus 2005 meer omgezet dan in dezelfde maand van het vorig jaar. Hogere afzetprijzen en een werkdag meer hadden een positief effect op de omzet. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter. Het volume van de gemiddelde dagproductie was echter kleiner, evenals de waarde van de orderontvangst. De verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan in augustus 2004. Net als in het eerste kwartaal is ook in het tweede kwartaal het volume van de bruto toegevoegde waarde iets groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2005 t.o.v. augustus 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in augustus

In augustus 2005 heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzet is 13 procent hoger uitgekomen dan in augustus 2004. Maar augustus telt in 2005 een werkdag meer dan in het jaar ervoor, wat een positief effect op de omzet had. Bovendien lagen de afzetprijzen hoger. Worden het werkdageffect en het prijseffect verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet toch nog bijna 6 procent groter was dan in augustus 2004.

De groei van de buitenlandse omzet is al sinds januari 2004 groter dan die van de binnenlandse omzet. In augustus 2005 waren de buitenlandse verkopen ruim 16 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de buitenlandse markt kwam bijna 9 procent hoger uit. Ook op de binnenlandse markt werd meer omgezet en wel ruim 9 procent. Het volume van de gemiddelde dagomzet in eigen land was bijna 1,5 procent groter.

Orderontvangst lager

De waarde van de orderontvangst vertoont in 2005 een neergaande tendens. Zo was er in het eerste kwartaal een lichte toename van 2 procent, maar in het tweede kwartaal juist een afname van 2,5 procent ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2004. In juli en augustus 2005 lag de waarde van de orderontvangsten respectievelijk bijna 10 en ruim 11 procent lager dan in vergelijkbare maand het jaar ervoor.

Prijzen hoger

Het niveau van de verbruiksprijs lag in augustus 2005 nog ruim 3,5 procent boven dat van augustus 2004. Hetzelfde beeld vertoonde de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen, die in augustus 2005 ruim 3 procent duurder waren. De afzetprijs lag bijna 2,5 procent boven die van augustus 2004. Op de binnenlandse markt was de afzetprijs ruim 3 procent hoger en exportproducten waren bijna 2 procent duurder.

Ongeveer twee jaar lang waren de indexen van de verbruiks- en afzetprijzen bijna elke maand hoger dan in de voorafgaande maand. Maar van juni op juli sloeg de stijging van de indexen van de verbruiks- en afzetprijzen om in een lichte daling. In augustus heeft deze lichte daling zich voortgezet. Ondanks deze omslag zijn de prijzen nog steeds hoger dan in 2004.

Productie lager

In augustus 2005 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 2,5 procent lager dan dat van augustus het jaar ervoor. Ook in juli was de productie al lager dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Dit belooft niet veel goeds voor cijfers van het derde kwartaal, die volgende maand samen met de septembercijfers gepubliceerd worden. In het tweede kwartaal kwam het volume van de gemiddelde dagproductie al iets lager uit dan in het tweede kwartaal van 2004. Deze kleine afname deed zich voor na vijf kwartalen waarin de productie telkens groter was dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde weer hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche is 0,5 procent hoger uitgekomen in het tweede kwartaal van 2005 dan in het tweede kwartaal van 2004. Ook in het eerste kwartaal was dit 0,5 procent hoger. Dit is inmiddels het zesde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde hoger was dan een jaar eerder. Wel is de toename van het volume van de bruto toegevoegde waarde in 2005 kleiner dan in 2004. Toen was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2,5 procent groter dan in 2003.

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (augustus 2002–augustus 2005)