Realisaties: papier- en grafische industrie

De omzet van de papier- en grafische industrie was in juli 2005 vrijwel gelijk aan de omzet van juli van 2004. Juli telde in 2005 echter een werkdag minder dan een jaar eerder. Na verrekening van dit werkdageffect en van prijsinvloeden bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet in juli van dit jaar ruimschoots boven het niveau lag van de vergelijkbare maand in 2004. Ook de productie nam in deze periode toe. In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2005 t.o.v. juli 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet vrijwel gelijk

De omzet van de papier- en grafische industrie was in juli van dit jaar vrijwel gelijk aan de omzet van dezelfde maand in 2004. Na verrekening van het werkdageffect en prijsinvloeden, bleek dat het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 6 procent hoger lag. In beide onderdelen van deze branche was sprake van een volumestijging van de gemiddelde dagomzet. Deze was in de grafische industrie met ruim 6 procent iets hoger dan in de papierindustrie waar de stijging 4,5 procent bedroeg.

De papierindustrie deed vooral goede zaken in het buitenland. Daar was het volume van de gemiddelde dagomzet in juli van dit jaar 8,5 hoger dan in juli het jaar ervoor. De grafische industrie moest het vooral hebben van de gunstige ontwikkelingen in eigen land. Zij realiseerde in Nederland een toename van het volume van de gemiddelde dagomzet van bijna 10 procent.

Stijging orderontvangsten

De orderontvangsten hadden in juli 2005 ruim 4 procent meer waarde dan in juli een jaar eerder. In juni was er ook al sprake van een lichte toename van de orderontvangsten. Dat was voor het eerst sinds 6 maanden waarin de orderontvangsten minder waarde hadden ten opzichte van de vergelijkbare maand een jaar eerder. Deze negatieve trend lijkt tot stilstand te zijn gekomen.

Verbruiksprijs hoger

De verbruiksprijs in de papier- en grafische industrie was in 2005 tot nog toe elke maand hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Ook in juli was de verbruiksprijs hoger en wel ruim 1 procent. In de onderliggende industrieën is nagenoeg hetzelfde beeld zichtbaar: licht oplopende verbruiksprijzen en stabiele afzetprijzen. Sinds enkele maanden ontwikkelen de marges zich daardoor ongunstig omdat de hogere verbruiksprijzen niet of slechts gedeeltelijk worden doorberekend in de afzetprijzen.

Toename gemiddelde dagproductie

In juli 2005 lag de gemiddelde dagproductie bijna 2,5 procent hoger dan in juli 2004. De ontwikkeling van de gemiddelde dagproductie liet de maanden daaraan voorafgaand een grillig verloop zien. In april was het productievolume ruim 2 procent lager. In de maand daarna juist ruim 2 procent hoger, terwijl in juni het productievolume stabiliseerde. Per saldo is de gemiddelde dagproductie even groot gebleven als in het tweede kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent groter dan in het zelfde kwartaal het jaar ervoor. In het eerste kwartaal was het volume van de bruto toegevoegde waarde nog bijna 2,5 procent kleiner dan het eerste kwartaal van 2004.

Omzet, productie en prijzen (juli 2002–juli 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2002–juli 2005)