Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische- rubber- en kunststofindustrie heeft ook in juli 2005 weer meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De toename van de omzet is deels een prijs- en deels een volume-effect. Ook de waarde van de orderontvangst was hoger. Het volume van de gemiddelde dagproductie was in juli 2005 voor het eerst sinds 12 maanden groter dan dezelfde maand een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juli 2005 t.o.v. juli 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet blijft stijgen

Al sinds januari 2004 heeft de aardolie-, chemische- rubber- en kunststofindustrie elke maand meer omgezet dan dezelfde maand een jaar eerder. Ook in juli 2004 werd deze ontwikkeling gecontinueerd. Mede dankzij hogere afzetprijzen is de omzet 14 procent hoger uitgekomen dan in juli 2004. Wordt het prijseffect verrekend, dan blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 4 procent hoger was. De positieve omzetresultaten werden vooral binnen onze landsgrenzen gerealiseerd. In juli 2005 was de binnenlandse omzet 22 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de thuismarkt kwam 14 procent hoger uit. Hoewel de omzet op de buitenlandse markt bijna 10 procent hoger was, kwam het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 1 procent lager uit.

In de drie onderliggende bedrijfstakken groeide het volume van de gemiddelde dagomzet. Vooral in de aardolie-industrie sprong het omzetvolume er in juli uit met een toename van 12 procent.

Ook hoger orderontvangsten in juli

De waarde van de orderontvangsten vertoont al anderhalf jaar een groei ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Ook in juli 2005 was dit het geval. In deze maand was de waarde van de orderontvangst bijna 6 procent hoger dan in juli 2004.

Prijzen blijven stijgen

Vanwege de buitensporig hoge olieprijs lagen de verbruiksprijzen in juli 25 procent hoger dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De verbruiksprijs was in alle geledingen van de branche hoger maar in de aardolie-industrie waren de prijzen het meest gestegen. In deze bedrijfstak namen de verbruiksprijzen met 40 procent fors toe.

De afzetprijzen in de branche waren in juli 15 procent hoger en daarmee konden de gestegen kosten slechts gedeeltelijk worden doorberekend. Op de buitenlandse markt was de afzetprijs 17 procent hoger en in eigen land was het niveau van de afzetprijs 12 procent hoger dan in juli 2004.

Productiegroei in juli

Sinds augustus 2004 was de gemiddelde dagproductie nagenoeg iedere maand lager dan in dezelfde maand van het jaar daarvoor. In de eerste helft van 2005 daalde het productievolume nog met 3 procent. In juli 2005 lijkt deze trend te zijn gestopt. In deze maand groeide de gemiddelde dagproductie met 1 procent ten opzichte van juli 2004.

Bruto toegevoegde waarde lager in het tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is in het tweede kwartaal van 2005 ruim 3 procent kleiner dan in het tweede kwartaal van 2004. Daarmee kent 2005 geen goede start. In het eerste kwartaal van 2005 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met ruim 5,5 procent. In 2004 was er namelijk nog sprake van een gemiddelde stijging van het volume van de bruto toegevoegde waarde met een kleine 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (juli 2002–juli 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juli 2002–juli 2005)