Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurtest van september 2005 laat een wisselend beeld zien in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Er werden minder orders ontvangen. Daarentegen nam de tevredenheid over de buitenlandse orderpositie fors toe. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers vrijwel geen verandering van de productie.

Minder orders uit binnenland

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen af van juli op augustus, terwijl de orders op de buitenlandse markt vrijwel gelijk bleven. Per saldo is de totale orderontvangst gedaald. Het oordeel over de orderontvangsten is niet veranderd. Wel nam de tevredenheid over de orderpositie iets toe. Vooral de buitenlandse orderpositie verbeterde.

Geen verandering productie verwacht

Voor september tot en met november 2005 verwachten de ondernemers een vrijwel gelijke productie. Een hogere productie is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De verkoopprijzen zullen volgens de producenten nauwelijks wijzigen in de komende periode.

Eén op vijf verwacht afname personeel

Bijna één op de vijf ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode september tot en met november. Er zijn al geruime tijd bijna geen ondernemers die een toename van het personeelsbestand verwachten.

Verwachting voor september tot en met november 2005,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor september tot en met november 2005,