Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van september 2005 laat een verslechterd beeld zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. De orders daalden en de oordelen over de orderontvangsten en orderpositie verslechterden. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers geen verandering van de productie.

Minder orders, meer ontevredenheid

Er werden van juli op augustus zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt fors minder orders ontvangen. Een lichte afname van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De ondernemers waren in toenemende mate negatief gestemd over de ontvangen orders en orderpositie. De index van de orderpositie bleef vrijwel gelijk en kwam uit op 82,6 (juli 2000=100). Ruim één op de zes ondernemers kampte naar eigen zeggen met te grote voorraden gereed product.

Geen verandering productie verwacht

Voor september tot en met november 2005 verwachten de fabrikanten een vrijwel gelijke productie. Ook de verkoopprijzen zullen volgens hen nauwelijks wijzigen.

Nog altijd sombere verwachtingen over personeelssterkte

Per saldo verwacht bijna een kwart van de ondernemers in de periode september tot en met november in het personeelsbestand te moeten snijden. De producenten verwachten al sinds juni 2001 een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor september tot en met november 2005
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor september tot en met november 2005