Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2005 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand nauwelijks gewijzigd is. De orderontvangsten namen weliswaar iets af, maar dit is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De oordelen over de orderontvangsten en de totale orderpositie wijzigden niet. Voor de komende periode verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Gebruikelijke afname buitenlandse orders

De ondernemers ontvingen van juli op augustus iets minder orders. Het waren de buitenlandse orders die wat afnamen. Een lichte daling van de orderontvangsten is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. De oordelen over de orderontvangsten en de totale orderpositie bleven ongewijzigd. De index van de orderpositie ligt met 100,1 vrijwel op het niveau van basismaand juli 2000. In 2004 was het gemiddelde van de index nog 95,5. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde vrijwel niet.

Toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor september tot en met november 2005 een toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met iets lagere verkoopprijzen. 

Eén op tien verwacht afname personeel

Eén op de tien ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode september tot en met november. Ruim vijf op de zes ondernemers voorziet geen verandering in de personeelssterkte. Deze groep is sinds het begin van de meting in februari 1989 nog niet zo groot geweest.

Verwachting voor september tot en met november 2005,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor september tot en met november 2005