Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand nauwelijks gewijzigd is. De orderontvangsten bleven ongeveer gelijk en ook de oordelen over de orders veranderden amper. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Orderontvangsten ongewijzigd

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen toe van juli op augustus, terwijl de orders op de buitenlandse markt vrijwel gelijk bleven. Per saldo is de totale orderontvangst in augustus nauwelijks gewijzigd. Een daling van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar, vooral voor die vanuit het buitenland. De oordelen over de orderontvangsten, orderpositie en de voorraden gereed product wijzigden niet. De index van de orderpositie steeg naar 104,2 (juli 2000=100).

Toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor de maanden september tot en met november 2005 een toename van de productie. De ondernemers verwachten al twaalf maanden op rij ten minste een gelijkblijvende productie. De productietoename gaat volgens de ondernemers gepaard met hogere afzetprijzen.

Eén op zeven verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zeven ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de periode september tot en met november zal gaan dalen. Vrijwel alle overige ondernemers verwachten geen verandering in de personeelsomvang.

Verwachting voor september tot en met november 2005,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor september tot en met november 2005