Industriebeeld: ondernemers industrie opnieuw positiever

Het producentenvertrouwen in de industrie is in september verder verbeterd en uitgekomen op 1,3. In augustus was er al sprake van een forse verbetering, toen het vertrouwen steeg van -3,7 naar -0,3.

De Nederlandse industrie heeft in juli 2005 meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met juli vorig jaar was de omzet 3 procent hoger. De omzettoename komt door hogere afzetprijzen. De industriële productie bleef in juli vrijwel ongewijzigd ten opzichte van juli 2004. In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Oordeel orderpositie beter

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in september duidelijk positiever over hun orderpositie. Bovendien verwachten meer ondernemers hun productie in de komende drie maanden uit te breiden. Dit geldt vooral voor de producenten van investeringsgoederen. Het oordeel van de ondernemers over de voorraad gereed product is iets negatiever.

Een op de zeven ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl slechts een op de twintig van plan is het aantal personeelsleden te verhogen.

Het vertrouwen van de ondernemers is in september iets hoger dan gemiddeld in de voorgaande twintig maanden en ligt bovendien ruim boven het dieptepunt in 2003.

Hogere prijzen zorgen voor omzetgroei industrie

De omzettoename van 3 procent in juli 2005 is het gevolg van 6 procent hogere afzetprijzen. Juli telde in 2005 een werkdag minder dan in 2004. Het negatieve effect hiervan, dat het CBS raamt op 3 procent, is echter door de prijsstijging ruimschoots gecompenseerd. Net als in de voorgaande maanden was in juli 2005 de omzetgroei op de binnen- en buitenlandse markt even groot.

Productie in juli opnieuw vrijwel gelijk

De industriële productie lag in juli 2005, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon, vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Ook in de voorafgaande maanden was er sprake van een stabiele productie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de Nederlandse industrie was in het tweede kwartaal 0,2 procent groter dan het overeenkomstige kwartaal van 2004.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product was 1,3 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. Belangrijkste oorzaken voor de groei van het BBP zijn de hogere export en de hogere investeringen.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen