Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van augustus 2005 laat voor de papier- en grafische industrie een verbeterd beeld zien. Van juni op juli ontvingen de ondernemers meer orders en ook de oordelen over de orders verbeterden. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Orderontvangsten fors toegenomen

Van juni op juli ontvingen de ondernemers aanzienlijk meer orders, vooral door een toename van de buitenlandse orderontvangsten. Normaal gezien worden in deze tijd van het jaar juist minder orders ontvangen. De index van de orderpositie steeg met bijna vier indexpunten naar 93,7 (juli 2000=100). De ondernemers waren meer tevreden over de orderontvangsten en orderpositie.

Flinke toename productie verwacht

Voor de periode augustus tot en met oktober 2005 verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie een flinke toename van de productie. Men verwacht dat deze gepaard gaat met lagere afzetprijzen.

Drukkerijen blijven pessimistisch

De drukkerijen zijn op personeelsgebied al enkele jaren somber gestemd. In dit deel van de branche verwacht een kwart van de ondernemers de komende maanden een afname van het personeel. Ondernemers in de papierindustrie zijn veel minder pessimistisch. Negen op de tien ondernemers verwachten een gelijkblijvend personeelsbestand in de periode augustus tot en met oktober.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2005

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005