Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2005 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand iets is verbeterd. De orderontvangsten namen toe en ook het oordeel hierover verbeterde iets. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie.

Orderontvangsten buitenland toegenomen

Van juni op juli ontvingen de ondernemers meer orders. Het waren de buitenlandse orders die toenamen. De ondernemers waren iets positiever gestemd over de ontvangen orders. Het oordeel over de orderpositie is daarentegen nauwelijks veranderd. De index van de orderpositie steeg licht en komt uit op 99,4 (juli 2000=100). In 2004 was het gemiddelde van de index nog 95,5. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde vrijwel niet.

Kleine toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor augustus tot en met oktober 2005 een kleine toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met onveranderde verkoopprijzen.

Eén op negen verwacht afname personeel

Ongeveer één op de negen ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers in de periode augustus tot en met oktober. Net zoals in de voorgaande maanden verwacht ongeveer viervijfde een gelijkblijvend personeelsbestand.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2005

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2005