Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand iets verslechterd is. Zoals gebruikelijk voor de tijd van het jaar namen de orders af. De ondernemers waren hierover echter wat minder tevreden. Voor de komende maanden verwachten ze een lichte toename van de productie.

Gebruikelijke daling orders

Van juni op juli ontvingen de ondernemers minder orders, vooral vanuit het buitenland. Een daling van de orders is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Toch nam de tevredenheid over de ontvangen orders en orderpositie iets af. De index van de orderpositie hield het hoge niveau van vorige maand niet vast en daalde met meer dan vier indexpunten naar 103,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde licht.

Lichte productietoename verwacht

De ondernemers verwachten voor de maanden augustus tot en met oktober 2005 een lichte toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Eén op zes verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zes ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de periode augustus tot en met oktober 2005 zal gaan dalen. Bijna viervijfde van de ondernemers verwacht geen verandering in de personeelsomvang.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2005

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2005