Industriebeeld: Ondernemers industrie flink optimistischer

De ondernemers in de industrie waren in augustus flink optimistischer dan in juli. Het producentenvertrouwen is uitgekomen op -0,3. In juli was het vertrouwen nog -3,7. De Nederlandse industrie heeft ook in juni 2005 weer meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met juni vorig jaar was de omzet 8 procent hoger. De omzettoename is vooral toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. De industriële productie bleef in juni vrijwel ongewijzigd ten opzichte van juni 2004. In het tweede kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde groter dan het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

Producenten flink optimistischer in augustus

De ondernemers in de industrie waren in augustus flink optimistischer dan in juli. Het producentenvertrouwen is uitgekomen op -0,3. In juli was het vertrouwen nog -3,7. Hoewel het producentenvertrouwen duidelijk hersteld is van de dalingen in juni en juli, ligt het nog wel iets onder het gemiddelde van het eerste halfjaar van 2005.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Ondernemers zijn veel positiever gestemd over de verwachte productie in de komende drie maanden. Dit geldt het meest voor de producenten van consumptiegoederen. Het oordeel van de Nederlandse producenten over de orderpositie en over de voorraad gereed product is niet veranderd.

Een op de veertien ondernemers verwacht de verkoopprijzen te verhogen, eenzelfde aantal verwacht lagere prijzen. Bij de producenten van halffabrikaten is het aantal ondernemers dat een prijsverhoging verwacht iets groter dan het aantal dat een daling verwacht. Bij de producenten van consumptiegoederen is het net andersom.

Een op de zeven ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl slechts een op de zeventien van plan is het aantal personeelsleden te verhogen.

Meer omzet door hogere prijzen

De omzettoename van 8 procent wordt voor ongeveer driekwart veroorzaakt door hogere afzetprijzen. Ook in het tweede kwartaal van 2005 kwam de omzet hoger uit dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren gemiddeld 6 procent hoger. In het eerste kwartaal was de omzettoename nog 5 procent, bij een prijsstijging van 6 procent.

Industriële productie in juni vrijwel ongewijzigd

De Nederlandse industrie heeft in juni 2005 vrijwel evenveel geproduceerd als in juni vorig jaar. In de periode mei-juni 2005 is de industriële productie, na correctie voor seizoeninvloeden, met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de periode maart-april. Het is de tweede achtereenvolgende stijging dit jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter in tweede kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de Nederlandse industrie was in het tweede kwartaal 0,7 procent groter dan het overeenkomstige kwartaal van 2004.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2005 gegroeid. Het bruto binnenlands product was 1,3 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. Belangrijkste oorzaken voor de groei van het BBP zijn de hogere export en de hogere investeringen. De consumptie van zowel huishoudens als overheid was lager dan een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen