Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In juni 2005 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omzet gerealiseerd dan in juni 2004. Dat was vooral te danken aan meer omzet in het buitenland. Door de lagere prijzen was de stijging van het volume van de gemiddelde dagomzet nog iets groter. Tot slot werd er in juni iets meer geproduceerd dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Ook in juni hogere omzet

Evenals in mei heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie in juni 2005 meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand van 2004. De omzet kwam 2 procent hoger uit. Voor de tweede maand op rij komt die hogere omzet voor rekening van de exportmarkten. Daar is ruim 6 procent meer omgezet. Binnen onze landsgrenzen is ruim 1,5 procent minder omzet geboekt.

De afzetprijzen lagen in juni echter 0,5 procent lager. Als voor dit prijseffect wordt gecorrigeerd, blijkt het volume van de gemiddelde dagomzet 2,5 procent groter te zijn. Het verkochte volume op de buitenlandse markt was zelfs bijna 7 procent groter, terwijl op de thuismarkt ruim 1 procent minder werd afgezet.

De hogere omzetten in mei en juni worden vrijwel geheel tenietgedaan door de lagere omzet in april. Daardoor was de omzet in het tweede kwartaal nagenoeg hetzelfde als in het overeenkomstige kwartaal van 2004. Op de binnenlandse markt werd 2,5 procent minder omgezet, terwijl de buitenlandse omzet ruim 3,5 procent hoger lag.

Het tweede kwartaal telde in 2005 wel twee werkdagen meer en de afzetprijzen waren lager. Het volume van de gemiddelde dagomzet, dat resteert na verrekening van deze prijs- en werkdageffecten, was bijna 2 procent kleiner dan dat van het tweede kwartaal in 2004. In eigen land werd zelfs ruim 5 procent minder afgezet, terwijl op de buitenlandse markt ruim 2 procent meer werd verkocht.

Prijzen weer iets lager

De afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren in juni 0,5 procent lager dan in juni 2004. De ontwikkelingen op de verschillende afzetmarkten ontlopen elkaar nauwelijks. Ook de verbruiks- en de importprijzen kwamen lager uit: de verbruiksprijzen ruim 1 procent en de importprijzen ruim 2 procent.

In het tweede kwartaal van 2005 waren de afzetprijzen op de exportmarkten ruim 1,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Op de binnenlandse markt lagen de afzetprijzen vrijwel op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2004. Per saldo kwam de afzetprijs daarmee ruim 1 procent lager uit.

Productievolume iets groter

In juni 2005 was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 0,5 procent groter dan in diezelfde maand het voorgaande jaar. Daarmee is het productieverlies in april weer goedgemaakt. Voor het tweede kwartaal van 2005 is het productievolume uitgekomen op hetzelfde niveau als dat in het tweede kwartaal van 2004.

Bruto toegevoegde waarde kleiner in eerste kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in het eerste kwartaal van ruim 0,5 procent kleiner ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. In 2004 was het volume nog nagenoeg gelijk aan dat van 2003.

Omzet, productie en prijzen (juni 2002–juni 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)