Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

Voor de textiel-, kleding- en lederindustrie was juni 2005 een goede maand. Er werd meer omgezet, vooral op de buitenlandse markt. De prijzen waren hoger en ook het volume van de gemiddelde dagomzet was groter. De waarde van de ontvangen orders bleef nagenoeg gelijk en het volume van de gemiddelde dagproductie was voor het eerst in anderhalf jaar groter dan in de overeenkomende maand van het voorgaande jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in juni

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juni 2005 bijna 5 procent meer omzet geboekt dan in juni 2004. Het is voor het eerst sinds december 2003 dat de omzet hoger uitkomt dan in dezelfde maand van een jaar eerder. De hogere omzet in juni is geheel te danken aan de goede resultaten op de buitenlandse markt. Daar is bijna 9 procent meer omgezet. In eigen land bleef de omzet vrijwel gelijk.

De afzetprijzen in de branche waren voor de negende maand op rij hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Na verrekening van dit prijseffect resulteerde een volume van de gemiddelde dagomzet dat bijna 3 procent groter was dan in juni 2004. Voor de exportmarkten was dit volume zelfs ruim 7 procent groter. Op de binnenlandse markt was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 2,5 procent kleiner.

De positieve omzetontwikkeling in juni doet zich voor in alle delen van de branche. Alleen in de textielindustrie was de hogere omzet het gevolg van een fors hogere buitenlandse omzet. In de overige delen van de branche, de kledingindustrie en de lederindustrie, was het de binnenlandse omzet die de totale omzet in de positieve cijfers bracht.

Het volume van de gemiddelde dagomzet was voor zowel de textiel- als de kledingindustrie groter dan in juni 2004. Alleen voor de lederindustrie bleef dit volume gelijk.

Voor het tweede kwartaal van 2005 kwam de omzet van de totale textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 1 procent hoger uit. Na verrekening van de hogere afzetprijzen bleef het volume van de gemiddelde dagomzet echter ruim 3,5 procent onder het niveau van het tweede kwartaal van 2004.

Orderontvangsten nagenoeg gelijk

In juni dit jaar waren de ontvangen orders nagenoeg evenveel waard als in juni 2004. Voor het tweede kwartaal van 2005 lagen de orderontvangsten ook op vrijwel hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van het voorgaande jaar. Dit is het gevolg van het evenwicht tussen de toegenomen orderontvangsten in mei en de afgenomen orderontvangsten in april.

Ook in juni weer hogere prijzen

In juni 2005 lagen de afzetprijzen voor de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 2 procent hoger dan in juni 2004. Het was de negende maand op rij dat de afzetprijzen hoger waren dan in de vergelijkbare maand van het voorgaande jaar. Op de binnenlandse markt was de prijsstijging bijna 2,5 procent. En op de exportmarkten kwamen de prijzen bijna 1,5 procent hoger uit. Doordat de verbruiksprijzen bijna 2 procentpunt meer stegen dan de afzetprijzen bleven de marges van deze branche onder druk staan.

In de lederindustrie kwamen de afzetprijzen in juni ruim 7 procent hoger uit. Voor de textielindustrie lagen de prijzen bijna 1,5 procent boven het niveau van juni 2004 en voor de kledingindustrie bleef het verschil beperkt tot ruim 0,5 procent.

Voor het tweede kwartaal van 2005 kwamen de afzetprijzen voor de totale branche bijna 1,5 procent hoger uit dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. Ook de verbruiksprijzen lagen hoger en wel ruim 3,5 procent boven het niveau van het tweede kwartaal van 2004.

Groter productievolume

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in juni 4,5 procent groter dan in diezelfde maand in 2004. Het is voor het eerst in 18 maanden dat een productietoename kan worden genoteerd. In april lag de productie nog ruim 2 procent lager en in mei was de productiedaling zelfs 7 procent. Daardoor belandde het tweede kwartaal van 2005 uiteindelijk met een min van bijna 1,5 procent in de boeken.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het eerste kwartaal van 2005 bijna 6 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. De afname op jaarbasis bedroeg bijna 1,5 procent. In 2003 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde al bijna 6 procent lager.

Omzet, productie en prijzen (juni 2002–juni 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)