Realisaties: papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft in de maand juni meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagomzet groeide in dezelfde orde van grootte. Voor het eerst sinds zes maanden werd in juni een hogere waarde van de orderontvangst gemeten. Ook de verbruiksprijs was in juni iets hoger. Daarentegen bleef de afzetprijs op hetzelfde niveau als in juni 2004. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was in juni vrijwel gelijk aan dat van juni in het voorgaand jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in juni

Ook in juni was de omzet in de branche hoger. Het is alweer de vijfde opeenvolgende maand dat de omzet hoger was dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. De groei van de omzet in juni komt vooral op het conto van de grafische industrie. Daar was de omzet bijna 4 procent hoger, terwijl de omzet in de papierindustrie stabiel bleef.

De goede omzetresultaten van de laatste maanden leidden tot een positief omzetresultaat voor het tweede kwartaal. Daarin was de omzet 3 procent hoger dan in het vergelijkbare kwartaal van 2004. In de papierindustrie werd een positieve omzetontwikkeling van bijna 2 procent genoteerd en in de grafische industrie was de omzetgroei 4 procent. In beide bedrijfstakken waren de omzetresultaten in eigen land beduidend beter dan in het buitenland.

De gemiddelde dagomzet bleef in het tweede kwartaal op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2004. De binnenlandse omzet groeide met bijna 3 procent terwijl buiten onze landsgrenzen een negatief omzetresultaat van ruim 3,5 procent werd gemeten.

Lichte toename ontvangen orders

Vanaf december 2004 tot en met mei 2005 was de waarde van de ontvangen orders lager dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Met een bescheiden groei van ruim 1,5 procent lijkt deze trend in de maand juni tot stilstand te zijn gekomen.

De waarde van de orderontvangsten was in het tweede kwartaal krap 4 procent lager dan in het tweede kwartaal in het jaar daaraan voorafgaand.

Verbruiksprijs blijft stijgen

De verbruiksprijs in de papier- en grafische industrie is al enkele maanden hoger dan in de vergelijkbare maand een jaar eerder. Ook in juni was de verbruiksprijs ruim 1,5 procent hoger. In de onderliggende branches is nagenoeg hetzelfde beeld zichtbaar: licht oplopende verbruiksprijzen en stabiele afzetprijzen. Vanaf januari 2005 ontwikkelen de marges zich ongunstig doordat de hogere verbruiksprijzen slechts gedeeltelijk worden doorberekend in de afzetprijzen. Ook voor het tweede kwartaal geldt dat de verbruiksprijzen iets hoger waren en de afzetprijzen gelijkbleven.

Gemiddelde dagproductie blijft gelijk

De ontwikkeling van de gemiddelde dagproductie liet de agelopen maanden een grillig verloop zien. In april was het productievolume ruim 2 procent lager. In de maand daarna juist ruim 2 procent hoger, terwijl in juni het productievolume stabiliseerde. Per saldo is de gemiddelde dagproductie even groot gebleven als in het tweede kwartaal een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde gedaald

In het eerste kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 2,5 procent lager dan in het laatste kwartaal een jaar ervoor. Een lichte stijging van dit volume tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar, kon niet verhelpen dat 2004 werd afgesloten met een daling van bijna 1,5 procent. In 2003 nam het volume van de bruto toegevoegde waarde af met ruim 2,5 procent.

Omzet, productie en prijzen (juni 2002–juni 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)