Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

Net als in april en mei heeft de hout- en bouwmaterialenindustrie ook in juni 2005 meer omgezet dan in dezelfde maand van 2004. Slechts een klein deel van die omzettoename was het gevolg van iets hogere afzetprijzen, zodat het volume van de gemiddelde dagomzet flink hoger uitkwam. Al ruim een jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. De afzetprijzen zijn echter minder gestegen, wat ongunstig is voor de marges. Het volume van de gemiddelde dagproductie is ten opzichte van juni 2004 flink groter geworden.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2005 t.o.v. juni 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Alweer meer omzet

De hout- en bouwmaterialen industrie heeft ook in de laatste maand van het tweede kwartaal weer meer omgezet dan een jaar eerder. In juni 2005 is ruim 8 procent meer omgezet dan in juni 2004. Slechts een klein deel van de omzettoename is het gevolg van iets hogere afzetprijzen. Na verrekening van het geringe prijseffect blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 7 procent groter was. Zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt lagen de groeicijfers in dezelfde orde van grootte.

In het tweede kwartaal van 2005 is de omzet, mede dankzij twee werkdagen meer, bijna 8 procent hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het volume van de gemiddelde dagomzet was bijna 3 procent groter. De toename van het volume van de gemiddelde dagomzet op de binnenlandse markt was 3,5 procent, terwijl de omzet 8 procent hoger was. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de buitenlandse markt nam bijna 1 procent toe, bij een omzetgroei van ruim 6 procent.

Verbruiks- en afzetprijs hoger

Al ruim een jaar liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van juni 2004 was de totale verbruiksprijs ruim 4,5 procent hoger. De importprijs lag ruim 4 procent boven het prijspeil van juni 2004. De totale afzetprijs was in juni 2005 gemiddeld ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt waren producten van deze branche bijna 1 procent duurder, terwijl exportproducten ruim 2 procent duurder waren. De prijsontwikkelingen in het tweede kwartaal vertonen nagenoeg hetzelfde beeld als die in juni.

De hogere verbruiksprijzen worden al ruim een jaar niet volledig doorberekend in de afzetprijzen. De verandering van de verbruiksprijs ligt elke maand 2 tot 5 procentpunten hoger dan die van de afzetprijs. Al met al is dit een ongunstige ontwikkeling voor de marges.

Hoger productievolume

In juni 2005 was het volume van de gemiddelde dagproductie bijna 4,5 procent groter dan in juni 2004. Ook in april en mei werd meer geproduceerd dan in de vergelijkbare maanden in 2004. Daardoor is het productievolume in het tweede kwartaal van 2005 ruim 3 procent hoger uitgekomen dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2005 was de productie vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal van 2004, terwijl die tijdens het vierde kwartaal van 2004 voor het eerst sinds lange tijd weer licht in de plus kwam.

Volume bruto toegevoegde waarde gedaald

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van de branche was in het eerste kwartaal van 2005 2,5 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Het jaar 2004 werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde op jaarbasis nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (juni 2002–juni 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2002–juni 2005)