Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de conjunctuurtest van juli 2005 blijkt dat de stemming in de voedings- en genotmiddelenindustrie somberder is dan in de voorgaande maanden. Hoewel de orderontvangst van mei op juni gelijk is gebleven, zijn de ondernemers negatiever gestemd over de orderpositie. Over de voorraden gereed product oordeelden zij echter beter. Daarbij verwachten steeds meer ondernemers een inkrimping van het personeel in de komende maanden.

Oordeel orderpositie verslechterd

Meer ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie oordeelden in juli 2005 negatiever over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde. Bijna negen op de tien ondernemers beschouwden de voorraden gereed product als voldoende voor de te verwachten afzet. Het oordeel over de orderontvangst is iets verbeterd.

Eén op de zes ondernemers ondervindt productiebelemmeringen

De concurrentiepositie in het binnenland en buitenland is volgens de ondernemers in juli gelijk gebleven. Net als voorgaande maanden zag bijna één op de zes ondernemers de productie belemmerd worden, meestal door te weinig vraag.

Geen wijziging in productie verwacht

Voor juli tot en met september verwachten de ondernemers geen wijziging in de bedrijvigheid, terwijl op grond van het seizoen met een daling rekening gehouden mocht worden. Ook in de verkoopprijzen zien de producenten geen wijziging optreden voor de periode juli tot en met september. In juni verwachtten zij nog een lichte daling van de prijzen.

Nog steeds afname personeelsbestand verwacht

Ruim één op de vijf ondernemers verwacht een afname van het personeelsbestand in de periode juli tot en met september. Ook in mei en juni voorzag bijna één op de vijf een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor juli tot en met september 2005

Verwachting voor juli tot en met september 2005