Textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de conjunctuurtest van juli 2005 blijkt dat de orderontvangst in de textiel-, kleding- en lederindustrie van mei op juni gelijk is gebleven. Van april op mei was nog sprake van een daling. In de gehele branche zagen de ondernemers hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt gelijk blijven, terwijl die op de buitenlandse markt licht verbeterde.

Vraagtekort belemmert productie

Bijna één op de vier ondernemers in de textiel-, kleding- en lederindustrie had in juli te maken met productiebelemmeringen. Volgens bijna driekwart van deze producenten is onvoldoende vraag daar de oorzaak van. De bezettingsgraad daalde in het tweede kwartaal van 79,8 naar 77,9 procent, het laagste niveau sinds het begin van 1994. De ondernemers oordeelden iets positiever over orderontvangst en orderpositie. De productiecapaciteit werd door driekwart van de producenten als voldoende beoordeeld, dit is het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 1995.

Gelijk blijvende productie verwacht

De ondernemers in de textiel-, kleding en lederindustrie verwachten dat de productie in het derde kwartaal van 2005 gelijk blijft. Voor de tweede achtereenvolgende maand voorzien de ondernemers in de textiel-, kleding- en lederindustrie geen verandering in de verkoopprijzen in de komende periode. De ondernemers in de kledingindustrie verwachten al anderhalf jaar lang nauwelijks wijzigingen in de verkoopprijzen.

Eén op de zes ondernemers verwacht afname personeel

Bijna één op de zes ondernemers verwacht in het derde kwartaal van 2005 in het personeelsbestand te moeten snijden. De afzet aan het buitenland zal naar eigen zeggen net als de productie gelijk blijven. Sinds juni 2001 verwachten de producenten maandelijks een afname van het aantal werknemers.

Verwachting voor juli tot en met september 2005

Verwachting voor juli tot en met september 2005