Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2005 blijkt dat de orderontvangst in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie van mei op juni is gestegen. Vorige maand was er sprake van een daling. In juli van dit jaar bereikte de index van de orderpositie (juli 2000=100) met 107,3 het hoogste niveau sinds april 1992. De ondernemers waren iets positiever gestemd over de orderontvangsten. Voor de komende maanden verwachten zij een lichte toename van de productie.

Orderpositie en orderontvangst iets beter beoordeeld

Er zijn van mei op juni zowel vanuit het binnenland als vanuit het buitenland meer orders ontvangen.  Het oordeel van de ondernemers over zowel orderontvangst als orderpositie is flink verbeterd. In de kunststofverwerkende industrie was men, in vergelijking met een maand eerder, over de ontvangen orders en orderpositie minder negatief dan in de chemische industrie.

Concurrentiepositie verslechterd

De ondernemers zagen in juli hun concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland verslechteren. De concurrentiepositie op de binnenlandse markt verslechterde ook, maar in mindere mate. De bezettingsgraad bleef met 84,2 procent vrijwel ongewijzigd. Eén op de zeven ondernemers had in juli te maken met productiebelemmeringen.

Lichte productietoename verwacht

De ondernemers in de branche verwachten voor de maanden juli tot en met september 2005 een lichte stijging van de productie. Ruim driekwart van de producenten gaf daarbij aan dat de verkoopprijzen vrijwel niet zullen wijzigen. Ook in de buitenlandse afzet voorzien de producenten geen wijziging.

Eén op de zeven ondernemers verwacht afname personeel

Ongeveer één op de zeven producenten verwacht een afname van personeel in de periode juli tot en met september. Vorige maand voorzag nog bijna één op de vijf ondernemers een inkrimping van het personeel.

Verwachting voor juli tot en met september 2005

Verwachting voor juli tot en met september 2005