Voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in mei 2005 meer omgezet dan in mei 2004. Vooral op de buitenlandse markt is een hogere omzet gerealiseerd. De lagere prijzen en de extra werkdag zorgden echter voor een kleiner volume van de gemiddelde dagomzet. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was kleiner. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(mei 2005 t.o.v. mei 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Vooral meer buitenlandse omzet in mei

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in mei 2005 ruim 1 procent meer omzet geboekt dan in mei 2004. Het is voor het eerst in 2005 dat de omzet hoger uitkomt dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De hogere omzet in mei is geheel te danken aan de goede resultaten op de buitenlandse markt. Daar is bijna 4,5 procent meer omgezet. De thuismarkt heeft een omzetverlies moeten incasseren van ruim 1,5 procent.

Mei telde in 2005 echter een werkdag meer dan in 2004 en de afzetprijzen waren lager. Verrekening van dit werkdageffect en prijseffect levert het volume van de gemiddelde dagomzet. Dit volume was in mei van dit jaar 3 procent kleiner. Binnen onze landsgrenzen is zelfs ruim 6 procent minder verkocht. Op de buitenlandse markt was het afgezette volume nagenoeg even groot als in mei 2004.

Ook in mei weer lagere prijzen

Voor de vierde maand op rij waren zowel de afzetprijzen als de verbruiksprijzen voor deze branche lager dan in de vergelijkbare maand in 2004. De afzetprijs kwam 1 procent lager uit. Op de buitenlandse markt was de prijsdaling ruim 1,5 procent. En in eigen land bleven de prijzen vrijwel gelijk aan die in mei 2004.

De verbruiksprijzen lagen ruim 0,5 procent onder het niveau van mei 2004. Bij deze prijsdaling hebben de lagere importprijzen vermoedelijk een rol gespeeld. Deze waren ruim 4,5 procent lager dan in mei 2004.

Minder productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in mei 2005 ruim 1,5 procent kleiner dan in diezelfde maand het jaar daarvoor. Het is voor de tweede maand op rij dat een productieverlies moet worden genoteerd. Van oktober 2004 tot en met maart van dit jaar was het volume van de gemiddelde dagproductie steeds groter dan in de vergelijkbare maand van het voorgaande jaar.

Bruto toegevoegde waarde kleiner in eerste kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie is in het eerste kwartaal van 2005 gedaald met ruim 0,5 procent ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2004. In 2004 was het volume nog nagenoeg gelijk aan dat van 2003.

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)