Papier- en grafische industrie

In mei dit jaar lag de omzet van de papier- en grafische industrie hoger dan in mei 2004. Met name de grafische tak boekte goede resultaten. Het volume van de gemiddelde dagomzet zat licht in de plus. Ook de gemiddelde dagproductie nam voor het eerst sinds vier maanden weer enigszins toe. Het volume van de bruto toegevoegde waarde lag in het eerste kwartaal van 2005 nog beneden het niveau van het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2005 t.o.v. mei 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in mei

De omzet van de papier en grafische industrie lag in mei dit jaar ruim 7 procent boven het niveau van de omzet in mei van vorig jaar. Met name de grafische sector had een goede maand. Zij realiseerde dik 9 procent meer omzet ten opzichte van een omzettoename van bijna 3,5 procent in de papierindustrie. Zowel de papier- als de grafische industrie boekten betere resultaten in eigen land dan in het buitenland.

Mei telde dit jaar één extra werkdag. Na correctie voor dit werkdageffect en voor prijsinvloeden resteerde in de grafische industrie een volume van de gemiddelde dagomzet dat bijna 4 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2004. In de papierindustrie lag dit volume bijna 2 procent lager dan in mei 2004. In de totale branche bedroeg de volumestijging per saldo bijna 2 procent.

Minder orders

De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie lag in mei 2005 ruim 5 procent lager dan in mei het vorig jaar.

Hogere verbruiksprijzen

De verbruiksprijs in de papierindustrie ligt al enkele maanden hoger dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. Ook in mei dit jaar lag de verbruiksprijs weer 2,5 procent hoger. De afzetprijzen bleven in deze periode vrijwel gelijk, wat ongunstig is voor de marges. De toename van de verbruiksprijs in de papierindustrie valt voor een deel te verklaren uit de ontwikkeling van de importprijs. Deze was in mei dit jaar bijna 1,5 procent hoger dan in mei vorig jaar.

Lichte toename gemiddelde dagproductie

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de totale papier- en grafische industrie lag in mei dit jaar ruim 1,5 procent hoger dan in mei 2004. Voor het eerst sinds vier maanden is er sprake van een stijging.

Volume bruto toegevoegde waarde gedaald

In het eerste kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 2,5 procent lager dan in het laatste kwartaal een jaar ervoor. Een lichte stijging van dit volume tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar, kon niet verhelpen dat 2004 werd afgesloten met een daling van bijna 1,5 procent. In 2003 nam het volume van de bruto toegevoegde waarde af met dik 2,5 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)