Hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in mei 2005 meer omgezet dan in mei 2004. Deze groei was het gevolg van een extra werkdag en iets hogere afzetprijzen. Na verrekening daarvan kwam het volume van de gemiddelde dagomzet iets hoger uit. Al ruim een jaar ligt de verbruiksprijs elke maand boven het niveau van de vergelijkbare maand het jaar daarvoor. Maar de afzetprijzen zijn minder gestegen, wat ongunstig is voor de marges. Ten opzichte van mei 2004 is de productie in mei van dit jaar flink aangetrokken. Maar in het eerste kwartaal van 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde van deze branche nog 2,5 procent kleiner dan in het eerste kwartaal van 2004.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(mei 2005 t.o.v. mei 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Meer omzet

De hout- en bouwmaterialen industrie heeft in mei van dit jaar bijna 8 procent meer omgezet dan in mei 2004. Wel telde mei dit jaar één werkdag meer. Verder waren afzetprijzen iets hoger dan een jaar geleden. Na verrekening van deze invloeden blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 1 procent groter was. De toename van het volume van de gemiddelde dagomzet op de binnenlandse markt was van vergelijkbaar niveau, terwijl de omzet ruim 7 procent hoger was. Het volume van de gemiddelde dagomzet op de buitenlandse markt nam bijna 1,5 procent toe, bij een omzetgroei 9 procent.

Verbruiks- en afzetprijs hoger

Al ruim een jaar liggen de import- en de verbruiksprijzen elke maand boven het niveau van dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van mei 2004 was de totale verbruiksprijs 4 procent hoger. De importprijs lag bijna 3,5 procent boven het prijspeil van mei vorig jaar. De totale afzetprijs was in mei 2005 gemiddeld ruim 1 procent hoger dan in mei vorig jaar. Op de binnenlandse markt waren producten van deze branche ruim 1 procent duurder, terwijl exportproducten ruim 2 procent duurder waren. De hogere verbruiksprijzen werden niet volledig doorberekend in de afzetprijzen. Al sinds het begin van de stijgende verbruiksprijzen in april 2004, ligt de verandering van de verbruiksprijs 2 tot 5 procentpunten hoger dan die van de afzetprijs. Al met al is dit een ongunstige ontwikkeling voor de marges.

Meer productie

De productie die tijdens het vierde kwartaal van 2004 voor het eerst sinds lange tijd weer licht in de plus kwam, was in het eerste kwartaal van 2005 vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal van 2004. Maar in april en mei van dit jaar werd weer meer geproduceerd dan in de vergelijkbare maanden in 2004. In mei was de productie zelfs bijna 4 procent groter dan in mei verleden jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde gedaald

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van de branche was in het eerste kwartaal van 2005 2,5 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Het jaar 2004 werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde op jaarbasis nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2002– mei 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002– mei 2005)