Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische- rubber- en kunststofindustrie heeft, mede dankzij een werkdag meer, ook in mei 2005 meer omzet weten te realiseren dan in dezelfde maand van het vorig jaar. Ook de hogere afzetprijzen spelen een rol bij deze toename van de omzet. Het volume van de gemiddelde dagomzet is kleiner dan mei vorig jaar. De waarde van de orderontvangst bleef nagenoeg op hetzelfde niveau. Het volume van de gemiddelde dagproductie kwam in mei van dit jaar lager uit dan in mei vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2005 kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2005 t.o.v. mei 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Ook in mei hogere omzet

Al bijna anderhalf jaar heeft de branche elke maand meer omgezet dan dezelfde maand een jaar eerder. Ook in mei 2005 was dit het geval. Dankzij een werkdag meer en hogere afzetprijzen was de omzet 13 procent hoger dan in mei vorig jaar. Op de Nederlandse markt was de omzettoename 18 procent, terwijl in het buitenland 11 procent meer werd omgezet.

In het volume van de gemiddelde dagomzet worden werkdag- en prijseffecten verrekend. Dit omzetvolume was in mei ruim 3 procent kleiner dan in mei vorig jaar. In de chemische industrie was het volume van de gemiddelde dagomzet 10 procent kleiner en in de rubber- en kunststofindustrie was de daling bijna 1,5 procent. De ondernemers in de aardolie-industrie deden wel goede zaken. In deze bedrijfstak is het volume van de gemiddelde dagomzet 15 procent groter. De gunstige omzetresultaten in de aardolie-industrie waren vooral te danken aan een hogere afzet op de thuismarkt. Daar werd een omzetstijging gerealiseerd van 24 procent. De buitenlandse verkopen waren bijna 8 procent hoger.

Orderontvangsten in mei nagenoeg stabiel

De waarde van de orderontvangsten was in mei 2005 bijna gelijk aan die van mei het jaar ervoor. Daarmee is een stagnatie gekomen aan een serie groeiende orderontvangsten. Voor het eerst sinds februari 2004 is de waarde van de orderontvangsten niet hoger dan de overeenkomstige maand een jaar eerder.

Hoge olieprijs drijft prijzen op

Vanwege de hoge olieprijs zijn de prijzen al sinds april 2004 hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in mei van dit jaar was zowel de verbruiksprijs- als de afzetprijs hoger. De verbruiksprijs was 15 procent hoger. De afzetprijs kon geen gelijke tred houden met de gestegen kosten, want de stijging bleef beperkt tot 11 procent. De prijzen van producten bestemd voor de buitenlandse markt lagen 13 procent hoger en in eigen land was de prijsstijging een krappe 8 procent.

Productie in mei weer lager

Opnieuw is in mei de productie-index, een indicator voor het volume van de gemiddelde dagproductie, lager uitgekomen. Dit volume was in mei ruim 4,5 procent kleiner dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. De productie-index was in de periode van april 1999 tot augustus 2004 bijna iedere maand hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Vanaf dat moment veranderde het beeld en was het productievolume bijna iedere maand kleiner dan dezelfde maand een jaar eerder.

Bruto toegevoegde waarde lager in het eerste kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische- rubber- en kunststofindustrie is in het eerste kwartaal van 2005 ruim 5 procent kleiner dan in het eerste kwartaal van 2004. Daarmee kent 2005 geen goede start. In het jaar 2004 was er namelijk nog sprake van een gemiddelde stijging van het volume van de bruto toegevoegde waarde met een kleine 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (mei 2002–mei 2005)