Textiel-, kleding- en lederindustrie

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in april vrijwel gelijk aan die van april 2004. Op de binnenlandse markt werd iets minder omgezet, terwijl de verkopen aan het buitenland juist iets toenamen. Dit jaar telde april echter een werkdag meer en lagen de verkoopprijzen gemiddeld enigszins hoger. Hierdoor was het volume van de omzet per werkdag kleiner. De productie-index liet een lichte afname zien, maar de waarde van de orderontvangsten was in april iets hoger dan een jaar eerder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde lag in het eerste kwartaal van 2005 opnieuw beneden het niveau van het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2005 t.o.v. april 2004)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet in april gelijk

In april was de omzet van de branche vrijwel gelijk aan die van april 2004. Op de binnenlandse markt werd echter voor bijna 2 procent minder verkocht, maar dankzij de toegenomen export van de textielindustrie lagen de verkopen aan het buitenland ruim 1,5 procent hoger. Per saldo bleef de omzet hierdoor ongeveer gelijk. April telde dit jaar een werkdag meer dan in 2004. Verrekening van de extra werkdag en van de prijsveranderingen, resulteert in een afname van het volume van de gemiddelde dagomzet met ruim 5,5 procent ten opzichte van april 2004.

In alle onderdelen van de branche lag de binnenlandse omzet ongeveer 2 procent lager dan een jaar eerder. Op de buitenlandse markt wist alleen de textielindustrie haar omzet te vergroten. Vergeleken met april 2004 nam deze toe met bijna 4 procent. In de andere onderdelen van de branche zette de dalende trend van de export zich voort. De kledingindustrie zag zijn buitenlandse verkopen met 14 procent krimpen, in de leder- en schoenenindustrie was dit 17 procent. Per saldo lag de omzet in de textielindustrie ruim 1,5 procent hoger. In de kledingindustrie was de omzet bijna 6,5 procent lager dan in april 2004 en in de lederindustrie bedroeg de afname bijna 8,5 procent.

Na verrekening van de extra werkdag en de prijsveranderingen, resteert in de textielindustrie een volume van de gemiddelde dagomzet dat ruim 4,5 procent lager ligt dan in april 2004. In de kledingindustrie bedroeg de afname van dit volume 11 procent en in de lederindustrie was dit 13 procent.

Hogere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten van de totale branche lag in april bijna 2,5 procent hoger dan in april 2004. Dit kwam door de met bijna 9,5 procent toegenomen waarde aan buitenlandse orders. Uit het binnenland kwam voor 6 procent minder aan orders binnen.

De toegenomen waarde van de exportorders komt volledig voor rekening van de textielindustrie, waar de toename aan orders uit het buitenland 12 procent bedroeg. Daartegenover stond een forse daling in de lederindustrie van 24 procent en in de kledingindustrie van bijna 4 procent.

Ook op de binnenlandse markt doet de textielindustrie het beter. In deze tak van de branche namen de binnenlandse orders toe met bijna 4,5 procent. In de kledingindustrie daalde de waarde van de orders uit het binnenland met 17 procent en in de lederindustrie was de afname bijna 30 procent.

Verbruiksprijzen textiel- en lederindustrie hoger

In de textielindustrie lag de verbruiksprijs in april van dit jaar ruim 4 procent boven het niveau van april 2004. Deze prijsstijging wordt inmiddels bijna geheel doorberekend in de afzetprijzen, die in deze periode met 1,5 procent zijn toegenomen.

In de leder- en schoenenindustrie lag de verbruiksprijs in april van dit jaar bijna 3,5 procent hoger dan in april 2004. De hogere verbruiksprijs wordt ook hier grotendeel doorberekend in de afzetprijs, die in deze periode met ruim 0,4 procent toenam.

In de kledingindustrie veranderen de prijzen weinig vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De verbruiksprijzen stegen licht met ruim 1 procent terwijl de afzetprijzen nagenoeg gelijk bleven.

Per saldo lagen de verbruikspijzen – over de gehele branche gezien – in april 3,7 procent hoger dan in dezelfde maand van 2004. De verkoopprijzen namen gemiddeld met ruim 1 procent toe.

Productie in april iets afgenomen

In april lag de productie-index, een indicator voor het volume van de gemiddelde dagproductie, van de branche 1 procent lager dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Inmiddels ligt het meest actuele driemaandsgemiddelde (maart) van deze index inmiddels ruim 17 procent onder het niveau van die in de overeenkomstige periode van het topjaar 2000.

Volume bruto toegevoegde opnieuw gedaald

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het eerste kwartaal van 2005 bijna 6 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. De afname op jaarbasis bedroeg in 2004 bijna 1,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde al met bijna 6 procent.

Omzet, productie en prijzen (april 2002–april 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2002–april 2005)