Hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie is in april 2005 gestegen ten opzichte van april 2004. Deze stijging was het gevolg van een extra werkdag en iets hogere afzetprijzen. Na correctie voor deze invloeden kwam het volume van de gemiddelde dagomzet lager uit. Al enkele maanden liggen verbruiksprijzen boven het niveau van de vergelijkbare periode een jaar ervoor. Afzetprijzen zijn daarentegen minder gestegen, wat ongunstig is voor de marges. Het volume van de bruto toegevoegde waarde lag in het eerste kwartaal van 2005 beneden het niveau van het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2005 t.o.v. april 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet door extra werkdag en hogere afzetprijzen

De omzet van de hout- en bouwmaterialen industrie lag in april dit jaar bijna 3,5 procent hoger dan in april 2004. De afzetprijzen waren echter iets hoger en april telde dit jaar één werkdag meer. Na verrekening van deze invloeden kwam het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 3 procent lager uit. De afname van het volume van de gemiddelde dagomzet in eigen land en in het buitenland was van vergelijkbaar niveau.

Marges blijven onder druk

De afzetprijzen lagen in april dit jaar bijna 1,5 procent boven het niveau van april vorig jaar. In eigen land betaalden afnemers 1 procent extra tegen dik 2 procent in het buitenland. Onder invloed van hogere invoerprijzen neemt ook de verbruiksprijs toe. Deze lag met 4,5 procent weer aanzienlijk hoger dan in de vergelijkbare maand in 2004.

De hogere verbruiksprijzen werden niet volledig doorberekend in de afzetprijzen. Al sinds het begin van de stijgende verbruiksprijzen in augustus 2004, ligt de verandering van de verbruiksprijs 2 tot 5 procentpunten hoger dan die van de afzetprijs. Al met al is dit een ongunstige ontwikkeling voor de marges.

Aarzelend herstel productie zet niet door

De productie die tijdens het vierde kwartaal van 2004 voor het eerst sinds lange tijd weer licht in de plus kwam, nam in het eerste kwartaal van 2005 weer iets af. Een aarzelend herstel zette niet door. In april dit jaar, werden nagenoeg dezelfde hoeveelheden geproduceerd dan in de vergelijkbare periode in 2004.

Volume bruto toegevoegde waarde gedaald

Het volume van de bruto toegevoegde waarde van de branche was in het eerste kwartaal van 2005 2,5 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. Het jaar 2004 werd afgesloten met een bescheiden groei van ruim 0,5 procent. In 2003 daalde het volume van de bruto toegevoegde waarde op jaarbasis nog met ruim 4 procent.

Omzet, productie en prijzen (april 2002–april 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (april 2002–april 2005)