Textiel-, kleding- en lederindustrie

De Conjunctuurtest van juni 2005 laat een verslechterd beeld zien in de textiel-, kleding- en lederindustrie. De orderontvangsten daalden en ook het oordeel hierover verslechterde iets. De ondernemers waren wel positiever gestemd over de orderpositie. Voor de nabije toekomst verwachten ze een forse afname van de productie.

Orderontvangsten afgenomen

Er werden van april op mei zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt minder orders ontvangen. De ondernemers waren negatiever gestemd over deze orderontvangsten. Het oordeel over de orderpositie verbeterde daarentegen. De index van de orderpositie blijft met 80,1 (juli 2000=100) onveranderd laag. Eén op de vijf ondernemers kampte naar eigen zeggen met te grote voorraden gereed product.

Forse afname productie verwacht

Voor juni tot en met augustus verwachten de fabrikanten een forse afname van de productie. Dit gaat volgens de producenten gepaard met gelijkblijvende verkoopprijzen.

Sombere verwachtingen over personeelssterkte

Per saldo verwacht 28 procent van de ondernemers in de periode juni tot en met augustus in het personeelsbestand te moeten snijden. Sinds juli 1994 is dit percentage niet meer zo hoog geweest.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005