Papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juni 2005 laat voor de papier- en grafische industrie een verbeterd beeld zien. Van april op mei ontvingen de ondernemers meer orders. Het oordeel over deze orderontvangsten verbeterde licht. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Orderontvangsten toegenomen

Van april op mei ontvingen de ondernemers meer orders door een toename van de binnenlandse orderontvangsten. Ook de tevredenheid over de orderontvangsten nam iets toe. Het oordeel over de orderpositie wijzigde nauwelijks. Dit geldt ook voor de index van de orderpositie, die met 92,8 (juli 2000=100) al tien maanden op rij op hetzelfde niveau ligt. Het oordeel over de voorraden verbeterde fors.

Alweer toename productie verwacht

Voor de periode juni tot en met augustus 2005 verwachten de ondernemers in de papier- en grafische industrie opnieuw een toename van de productie. Het is al de vijfde maand op rij waarin de ondernemers aangeven een productietoename te verwachten. Men verwacht dat de productietoename in de komende periode gepaard gaat met iets lagere afzetprijzen.

Papierindustrie verwacht geen afname personeel meer

De ondernemers in de papierindustrie verwachten voor het eerst sinds november 2002 geen afname van het personeel in de nabije toekomst. De drukkerijen zijn echter nog steeds pessimistisch. Net als vorige maand verwacht ongeveer een kwart van de drukkerijen de komende maanden het personeelsbestand te moeten inkrimpen.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005