Voedings- en genotmiddelenindustrie

In april van dit jaar hebben de ondernemers binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie geen hogere omzet kunnen realiseren dan in april 2004. Omdat de afzetprijzen daalden en in april sprake was van een werkdag meer, bleef het volume van de gemiddelde dagomzet eveneens op een lager niveau. Daarnaast bleef in april ook het volume van de gemiddelde dagproductie in de min.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2005 t.o.v. april 2004)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet daalt ook in april

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in april 2005 ruim 3 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het is nu al de vierde opeenvolgende maand dat sprake is van een omzetdaling. Vooral op de thuismarkt worden minder goede zaken gedaan. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het omzetverlies uit op bijna 5 procent. In april was het omzetverlies met een kleine 6 procent zelfs nog iets groter. Overigens was het beeld op de buitenlandse markt anders. Daar werd het eerste kwartaal afgesloten met een klein plusje. In april bleef de omzet buiten onze landsgrenzen nagenoeg gelijk.

Omdat de omzet daalt, de afzetprijs daalt en in april sprake was van één werkdag meer, daalt ook het volume van de gemiddelde dagomzet en wel met bijna 6 procent. In het binnenland werd ruim 9 procent minder afgezet en in het buitenland was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 1,5 procent lager.

Afzet- en verbruiksprijs dalen in april

Ook in april 2005 is het beeld van dalende afzet- en verbruiksprijzen onveranderd gebleven. De afzetprijzen zijn in april met ruim 2 procent gedaald. De afzetprijzen dalen nu al drie maanden achter elkaar. De prijzen van producten bestemd voor de buitenlandse markt daalden met ruim 3 procent tegen 1 procent in eigen land.

De verbruiksprijs was in april 1 procent lager dan in april het jaar ervoor. De daling van de importprijs is met ruim 6 procent forser. Ook in het eerste kwartaal daalden de importprijzen en wel met bijna 4,5 procent.

Productie lager

In april was het volume van de gemiddelde dagproductie ruim 1 procent kleiner dan dezelfde maand in 2004. Het is de eerste daling van de productie sinds oktober 2004.

Bruto toegevoegde waarde weer hoger

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2004 vrijwel even groot als in het vergelijkbare kwartaal van 2003. In het eerste kwartaal van 2004 lag het volume nog bijna 1,5 procent lager. In het tweede kwartaal was het vrijwel gelijk en in het derde kwartaal was er sprake van een lichte toename. Per saldo is het volume van de bruto toegevoegde waarde in 2004 gelijk gebleven aan dat van 2003.

Omzet, productie en prijzen (april 2002–april 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen