Papier- en grafische industrie

De papier- en grafische industrie heeft in maart 2005 vrijwel evenveel omzet geboekt als in maart 2004. Het eerste kwartaal werd echter minder gunstig afgesloten met een omzet die lager lag dan een jaar geleden. Deze omzetdaling was uitsluitend het gevolg van een verminderde omzet in het buitenland. Opmerkelijk is dat de gemiddelde dagproductie van de afgelopen drie maanden op het laagste niveau is beland sinds tien jaar. De orderontvangsten, die in maart ook fors lager waren dan in dezelfde periode in 2004 bieden vooralsnog geen perspectief op verbetering.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2005 t.o.v. maart 2004)

Weer minder omzet uit buitenland

In maart 2005 realiseerde de papier- en grafische industrie ruim 5 procent minder omzet in het buitenland dan in dezelfde maand van 2004. De 2 procent hogere omzet in eigen land compenseerde echter de daling van de omzet uit het buitenland. Hierdoor bleef de totale omzet vrijwel gelijk. Na verrekening van de prijsinvloeden en verschillen in werkdagen kwam het volume van de gemiddelde dagomzet 4 procent hoger uit.

Het eerste kwartaal werd dit jaar afgesloten met een krappe 3 procent lagere omzet dan in dezelfde periode in 2004. Ook tijdens het kwartaal speelden prijzen en verschillen in werkdagen een rol. Na verrekening daarvan bleek dat het volume van de dagomzet ruim 1,5 procent lager lag. Dit was uitsluitend het gevolg van een vermindering van bijna 12 procent van de dagomzet uit het buitenland. In eigen land werd bijna 4 procent meer omzet gerealiseerd.

Waardevermindering orders

Een andere minder gunstige ontwikkeling was dat de waarde van de binnenlandse orders voor de papierindustrie in maart 15 procent lager was dan in maart 2004. De waarde van de orders uit het buitenland bleef nagenoeg gelijk. Per saldo hadden de totale orderontvangsten bijna 7,5 procent minder waarde dan in maart 2004. De ontwikkelingen van de orderontvangsten tijdens het eerste kwartaal waren van vergelijkbaar niveau.

Hogere prijzen papierindustrie

In de papierindustrie is sprake geweest van een omslag in de prijzen. De verbruiksprijzen lagen lange tijd beneden het niveau van dezelfde periode een jaar ervoor. Sinds september 2004 is deze situatie veranderd en in maart van dit jaar lagen de verbruiksprijzen in de papierindustrie ruim 2 procent hoger dan in maart 2004. De afzetprijzen stegen minder hard, al met al een ongunstige ontwikkeling voor de marges.

In de grafische industrie is nog weinig van de prijsontwikkelingen in de papierindustrie te merken. Zowel de afzet- als verbruiksprijzen waren in maart 2005 vrijwel gelijk aan die van maart 2004. Ook op kwartaalbasis beschouwd zat weinig beweging in de prijzen.

Productievolume op laagste niveau sinds tien jaar

Het volume van de gemiddelde dagproductie lag in maart 2005 ruim 2 procent lager dan in dezelfde periode in 2004. Ten opzichte van de topproductiemaand november 1995, werd in maart dit jaar bijna 25 procent minder geproduceerd in de papier- en grafische industrie. De gemiddelde dagproductie bereikte tijdens het eerste kwartaal een dieptepunt. Sinds 1995 is nooit zo weinig geproduceerd.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw gedaald

In het vierde kwartaal van 2004 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1,5 procent lager dan in het laatste kwartaal een jaar eerder. Ook in de eerste drie kwartalen van 2004 was dit volume al kleiner dan in de vergelijkbare perioden in 2003. Per saldo was het volume in 2004 op jaarbasis ruim 1 procent kleiner dan in 2003. Dit beeld is minder pessimistisch dan dat van 2003. Toen nam het volume van de bruto toegevoegde waarde af met 4,5 procent.

Omzet, productie en prijzen (maart 2002–maart 2005)
(3-maands voortschrijdend gecentreerd gemiddelde)