Centraal Bureau voor de Statistiek, Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

HomeInformatie voorDeelnemers CBS-onderzoekPersonen en huishoudensOnderzoek verplaatsingen in Nederland (OViN)Doel > Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN)

Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN)

Het doel van het onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) is het in kaart brengen hoe en wanneer de Nederlandse bevolking deelneemt aan het verkeer. Deze informatie is belangrijk bij het ontwikkelen van het verkeers- en vervoersbeleid. Denkt u hierbij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, het openbaar vervoer, het milieu en ook aan het bestrijden van files.
Niet alleen de Rijksoverheid maakt gebruik van de informatie uit dit onderzoek. Ook uw gemeente en provincie gebruiken de informatie voor hun beleid en voor de verbetering van de verkeers- en vervoerssituatie in uw eigen omgeving.

Bij dit onderzoek wordt aan mensen gevraagd om voor één dag bij te houden waar ze die dag heen gaan. De deelnemers geven dan ook aan met welk vervoermiddel (bijvoorbeeld lopend, de fiets, de auto of de trein) ze onderweg waren, waar de reis naar toe ging, het tijdstip van vertrek en aankomst en hoe ver het was (de afstand).
 
Met de informatie van al deze mensen kunnen wij berekenen wat de mobiliteit in Nederland is, bijvoorbeeld hoeveel kilometers mensen in Nederland per dag afleggen.

U kunt alle informatie over dit onderzoek nog eens rustig nalezen in deze brochure.

Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met Rijkswaterstaat.