Productie industrie met 165 procent gegroeid in de afgelopen 40 jaar

Het productievolume van de industrie, gemeten in toegevoegde waarde, is in de afgelopen 40 jaar met 165 procent gegroeid. Dit komt overeen met een gemiddelde langetermijngroei van 2,5 procent per jaar.

Langetermijngroei productie industrie redelijk constant

Afgezien van de normale conjuncturele schommelingen is de langetermijngroei van de industriële productie redelijk constant. Tot en met 1974 groeide de industrie harder dan gemiddeld, met uitzondering van de oliecrisis. Vervolgens is rond 1980 de economische stagnatie duidelijk zichtbaar doordat de productie achterblijft bij de langetermijngroei. Rond 2000 is de hoogconjunctuur zichtbaar, de productie groeide harder dan het langetermijngemiddelde.

Industriële productie in Nederland

Industriële productie in Nederland

Meer aardgasproductie door gasbel Slochteren

De industrie is onderdeel van de nijverheid. Die bestaat verder nog uit de winning van delfstoffen (voornamelijk gas en olie) en de energie- en waterbedrijven. In de periode 1968-1978 is de winning van delfstoffen erg hard gegroeid in Nederland, met maar liefst 200 procent. Dit is grotendeels toe te schrijven aan het aanboren van de gasbel in Slochteren in 1959. In 1969 was 80 procent van de huishoudens aangesloten op aardgas. Ook de andere onderdelen van de nijverheid hadden in die periode de grootste groei.

Groei van de nijverheid energie (excl. bouw) per 10 jaar

Groei van de nijverheid energie (excl. bouw) per 10 jaar

Sterke groei rubber- en kunststofproductenindustrie en de chemie en farmaceutische industrie

Opvallend is de sterke toename van de rubber- en kunststofproductenindustrie en de chemie en farmaceutische industrie. Dat komt doordat er sinds de jaren 60 een sterke vraag is naar grondstoffen voor plastics. Daartegenover staan krimpende bedrijfstakken zoals de kleding-, leer- en schoenenindustrie en de tabaksindustrie. In Nederland was de textielindustrie in 1950 goed voor 20 procent van de industriële toegevoegde waarde, in 2005 was dit gezakt naar 1 procent. De neergang is toe te schrijven aan de groeiende concurrentie uit het buitenland. In eerste instantie verdween de textielindustrie naar lageloonlanden in Zuid-Europa, later naar Azië. Ook verdwenen allerlei handelsbelemmeringen binnen Europa door de oprichting van de EEG in 1957.

Productiegroei industrie naar branche

Productiegroei industrie naar branche

Ronald van der Stegen

Bron: Methodebeschrijving tijdreeks productie-index van de industrie